Мария Белова, ГЕРБ: Промените в Закона за горите ще доведат до ефективен контрол в сектора

Мария Белова
10.06.2015 / 16:43

Промените в Закона за горите имат за цел въвеждане на ефективен контрол в сектора. Това заяви за Канал 6 народният представител и член на Парламентарната комисия по земеделие и храни Мария Белова. Според нея основните промени могат да се разделят в три групи – разработване на областни горски планове, забрана на сеч в тъмната част на денонощието и въвеждане на системи за наблюдение в транспортните средства и обектите, в които се съхранява и преработва дървесина. Днес законът беше одобрен на първо четене от Народното събрание.

„Много е важно изработването на областни горски планове за залесяване и сеч, тъй като сме свидетели на безконтролно изсичане и целта е ефективен и качествен контрол за опазване на гората. Забраната на сеч по време на тъмната част на денонощието е на база статистиката, че основните злоупотреби се извършват през нощта. Предлага се и монтиране на GPS устройства в превозните средства, транспортиращи дървесина, както и на обектите, в които се съхранява и преработва дървесина. Говорим за коренна промяна в сектор гори и въвеждане на ефективен контрол”, каза Мария Белова. Тя подчерта, че ще има промяна и по отношение компетенцията и правомощията, които имат проверяващите органи, като кадрите ще бъдат назначавани след полагане на изпит.

Народният представител смята, че след приемането на промените в закона се обезсмисля въведения мораториум върху износа на дървесина. С оглед на това, той ще отпадне след приемането на промените в закона на второ четене, като очакванията са гласуването да бъде включено в програмата на НС следващата седмица.

Мария Белова коментира и новите промени в Закона за собствеността и опазването на земеделски земи, които се отнасят до дългосрочните договори за наем на пасища, мери и ливади. Новите предложения имат за цел лицата, които са наели площите и нямат животни, в срок до февруари 2016 година да се снабдят с брой животни, отговарящи на площите, които са наели.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев