Ирена Соколова: Наесен стартираме форуми в цялата страна, посветени на борбата с домашното насилие

---
26.06.2015 / 11:59

Форуми, които ще бъдат посветени на борбата с домашното насилие, ще се проведат в цялата страна през есента. Идеята е на организацията на Жени ГЕРБ, чийто председател е Ирена Соколова и на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Мария Габриел.

Новината бе официално съобщена от Ирена Соколова по време на визитата й в Кризисния център за пострадали от насилие и трафик във Варна. На срещата присъстваха още варненският представител в НИС на Жени ГЕРБ – общинският съветник Даниела Димова, както и представители на дамската организация на ПП ГЕРБ във Варна. Те дискутираха проблемите на обитателите в центъра заедно с директора на социалната институция Ани Николова.

Форумите през септември ще се провеждат в подкрепа на предстоящото обявяване на 2016 г. за Европейска година за борба с насилието срещу жените. Идеята е на евродепутата Мария Габриел. Наскоро бе връчена декларация във връзка с това на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. Преди броени дни ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в ЕП и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел получи изключително престижна награда от Европейската асоциация на агенциите по комуникации. Журито й връчи приз за силния й ангажимент и продължаваща работа за борба с насилието срещу жените.

"Цялата организация на Жени ГЕРБ подкрепя Мария Габриел. Имаме желание да организираме поредица от форуми във всички области в страната, с участието на всички неправителствени организации, работещи в тази сфера. Идеята е темата за домашното насилие, упражнявано над жените, да се държи високо - на гребена на интереса. Нека направим така, че през септември тези форуми да стартират. Благодаря на премиера Бойко Борисов и на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, че ни гласуват пълна подкрепа в тази посока", заяви по време на посещението си във Варна Ирена Соколова. В момента в ЕС върви дебат за ратифицирането на Истанбулската конвенция, чиято цел е да предостави европейска рамка за защита на жените от насилие и по-специално за преодоляване на домашното насилие.

Директорът на Кризисния център за пострадали от насилие и трафик Ани Николова коментира, че през 2009 г. ПП ГЕРБ е направила изключително важна промяна, като е заложила в Закона за защита срещу домашното насилие при настаняване на жени и деца, обект на домашно насилие в социална институция, те да не бъдат разделяни.

Председателят на Жени ГЕРБ Ирена Соколова приветства обитателите на центъра и сподели, че винаги биха могли да разчитат на подкрепата на дамите от организацията в цялата страна.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев