Десислава Танева: Над 115 хиляди земеделски производители са заявили искания за подкрепа

Десислава Танева
29.06.2015 / 10:33

Като много успешна определи пред журналисти в Сливен първата кампания по директни плащания по новата общоселскостопанска политика министърът на земеделието и храните Десислава Танева. По думите й, над 115 хиляди са земеделските производители, заявили искания за подкрепа по различни схеми на площи, на обвързана подкрепа и животновъди. Заявени за подпомагане са над 3,7 млн хектара площи. „Доброто е, че тази година макар и минимално, има увеличение на заявленията за подпомагане и на животни – овце и крави, и на трайни насаждения и на зеленчуци“, заяви министър Танева. Индикативните ставки са много добри. Предварителната индикативна ставка за трайни насаждения на хектар е над 1660 лева. Чувствително по-добра ще е подкрепата за производителите на плодове и зеленчуци и за по-голямата част видове животни, отбеляза министър Танева.

 

На въпрос дали евентуалното увеличение на цената тока ще повиши цената на хляба и ще последва ли верижна реакция за други стоки и услуги, Десислава Танева отговори, че „пазарът е конкурентен, има много производители, за да мислим, че цената на пазара се определя от себестойността и норма на печалба, която е една и съща за всички. „Това са отдавна минали времена. Повишение на цената ще има там където пазарът може да поеме увеличена цена на продукта, а там където не може, увеличената цена на еленергията, в по-голямата си част вероятно ще остане като част от печалбата на производителя”, коментира министър Танева.

 

За обявените намерения за протести в бранша Танева заяви, че всеки е свободен да ги организира, „…ние сме на общ пазар на общността и не може да се наложат вътрешни граници. Нормално е да е свободно движението на стоки и капитали. Въпросът е да бъдат облагани с ДДС, то да бъде плащано и потребителят според качеството и произхода да прави своя избор”.

 

Радио Сливен нет

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев