Мария Белова участва в среща на страните с наказателна процедура заради ограниченията за продажба на земя на чужденци

---
30.06.2015 / 13:01

Народният представител от ГЕРБ-Сливен и член на Парламентарната комисия по земеделие Мария Белова участва в среща на страните, срещу които Европейската комисия наложи наказателни процедури във връзка с ограниченията за покупка на земеделска земя от чужденци - България, Унгария, Литва и Словакия. Срещата се проведе в унгарския парламент. Във форума участва и Полша, за която срокът да промени националното си законодателство изтича в края на октомври, след което тя също влиза в наказателна процедура както и останалите четири държави.

Срещата се проведе по инициатива на председателя на земеделската комисия на унгарския парламент. На нея присъстваха представители на парламентарните комисии по земеделие на петте страни.

„На срещата всички държави изразиха несъгласието си с ЕК, че налагаме дискриминационни мерки срещу граждани на ЕС. Голяма част от текстовете са взаимствани от френския закон, в който фигурират много по-строги ограничения за придобиване на земеделска земя от чужденци. Представих позицията на Парламентарната комисията по земеделие и Министерството на земеделието, според която нашето законодателство напълно отговаря на европейските изисквания и никакъв случай наложените ограничения в нашия Закон за собствеността и ползването на земеделски земи не са дискриминационни спрямо гражданите на ЕС. Земеделската земя е национално богатство и ние като държава следва да защитим националния интерес. Тази позиция ще подкрепяме и пред Европейската комисия. Унгарският домакин пое ангажимент да организира среща в Брюксел, на която да присъстват всички държави членки, срещу които има наказателна процедура, и на която да се коментират европейските норми, които биха били приемливи за нас като членове на ЕС от една страна и от друга – да защитават националния интерес на съответната държава. Ще поискаме екип на ЕК по земеделие и да се коментират текстовете на законите на всички 28 държави членки”, каза Мария Белова.

ЕК стартира наказателната процедура срещу България през март 2015 г.

От 22 октомври 2013 г. у нас действа одобрен от парламента мораториум до 1 януари 2020 г. върху право на собственост върху земеделска земя на чужденци.

 

Според Брюксел местните регулации съдържат разпоредби, за които може да се счита, че възпрепятстват свободното движение на капитали и свободата на установяване по смисъла на европейското право.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев