Община Сливен е мащеха, а не майка за образованието и спорта

Милена Чолакова и Стефан Радев
27.08.2015 / 14:21

"В община Сливен има много проблеми, свързани с образователната сфера и състоянието на материалната база в училищата”, заяви на пресконференция Милена Чолакова – областен председател на ЖГЕРБ-Сливен. Тя припомни, че сградата на гимназия „Добри Чинтулов” има нужда от спешен ремонт, тъй като заради рушащия се покрив и падаща мазилка има опасност за живота и здравето на учениците и персонала. До този момент не са предприети никакви мерки за безопасността в гимназията, въпреки, че многократно към Общината са подавани преписки по случая. „При всеки обилен валеж се наводняват кабинети в резултат на некачествено изпълнение на проекта за водния цикъл. В момента, в навечерието на избори, се извършва „ремонт на ремонта”, допълни Чолакова.

До този момент Общината не е реагирала и на подаваните сигнали за необходимостта от изграждане на нов корпус към училището в Сотиря. По думите на Чолакова, е необходимо преобразуване на дневните детски градини в целодневни в някои от сливенските села, съобразно потребностите на населението. Според нея, Общината трябва да предостави право на директорите на общинските детски заведения сами и целево да разпределят делегирания бюджет.

 

На пресконференцията своето становище за развитието на спорта представи експертът Николай Даков. Според него качеството на живот и физическото развитие не са приоритет на сегашната общинска администрация. През последните четири години нищо съществено не е направено за спорта и липсват социални програми за децата от детските градини, учениците, студентите и децата в неравностойно положение. „Не всички спортни клубове имат договори с общината за финансово подпомагане. На много от тях се обещават средства, но не се превеждат. Казва се на клубовете да използват свои пари и да чакат превод. В повечето случаи има финансиране само на отделни клубове след унизителни молби и отправяне на писма до общинското ръководство. Констатираме редица слабости в направление „спорт” и в новия Общински съвет ще се борим още по-активно, за да създадем възможности за младите хора в Сливен”, каза Даков.

Той заяви, че спортните площадки и физкултурните салони в училищата са в лошо състояние. Зала „Асеновец” не е ремонтирана от 1980 година и не отговаря на съвременните изисквания.

Според Даков отоплението в спортните зали е под всякаква критика. Ползват се горелки за нафта, които се пускат само по време на състезания.

На пресконференцията присъстваха още народният представител Мария Белова, кандидатът за кмет на Сливен Стефан Радев, общинският председател на ГЕРБ-Сливен Здравко Костадинов и общинският съветник Керанка Стамова.

Още снимки от новината

Николай Даков

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев