ЖГЕРБ-Сливен отбеляза Световния ден за защита на животните

---
04.10.2015 / 16:33

Общинската организация на ЖГЕРБ-Сливен организира посещение на волиерата за белоглави лешояди в Природен парк „Сините камъни”. Поводът е 4 октомври – Световен ден за защита на животните. Волиерата е изградена по проект „Възстановяване на популациите на едрите европейски лешояди в България” и е място за адаптация и аклиматизация на внесени птици. Проектът предвижда завръщането на белоглавия лешояд като гнездящ вид в Стара планина. Птиците във волиерата са пропътували хиляди километри от Испания и предстои да бъдат пуснати на свобода. От октомври 2010 г. вече има освободени птици, които се подхранват редовно с надеждата да останат в околността.

Белоглавият лешояд е една от най-големите птици в българската природа, с размах на крилата 2,60-2,80 метра. Видът им е защитен от Закона за опазване на биологичното разнообразие и включен в Червената книга на България

Представител на Зелени Балкани изнесе лекция за начина на живот, специфичните особености на лешоядите и усилията, които организацията полага за запазване на тяхната популация. Инициативата на ЖГЕРБ се проведе с подкрепата на Природен парк „Сините камъни” и Спортен клуб по ориентиране „Сините камъни”-Сливен.

Още снимки от новината

---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев