Цветан Цветанов присъства на XXV- тия юбилеен Национален събор на каракачаните в България

----
20.08.2016 / 14:45

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов присъства на XXV- тия юбилеен Национален събор на каракачаните в България, който се провежда в местността “Карандила” край Сливен. На събитето гости бяха министърът на земеделието и храните Десислава Танева, министърът на туризма Николина Ангелкова, народният представител Мария Белова, кметът на Сливен Стефан Радев и кметът на Котел Коста Каранашев.

 

“Горди сме, че кметът на Котел Коста Каранашев и народният представител от ГЕРБ Мария Белова са каракачани. Похвално е, че Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните е културна организация с наистина дълга история и традиционен събор”, заяви Цветанов. Над 2000 души, които присъстват на събора, станаха свидетели на богата фолклорна програма с участието на танцови състави, които представиха народни танци от различни фолклорни области на Гърция. Има над 150 гости от чужбина. Ансамбълът за народни песни и танци към Община Сливен показа чудесни артистични способности и професионализъм в изпълнението на български фолклор.

 

“Най-мащабното събитие на каракачаните в България е мероприятие, което задължително трябва да бъде посетено, за да се усети духа на традициите в този регион”, категоричен бе Цветан Цветанов.

 

Това издание на събора е посветено на Коста Котавов – Гринята, известен кавалджия и изпълнител на каракачански песни. Котавов бе награден посмъртно за заслугите си за запазване на традициите и културата на каракачаните у нас. В събора участват представители на всички девет дружества на каракачаните у нас от Сливен, Речица, Карлово, Казанлък, Карнобат, Мъглиж, Горно Сахране, Берковица, Монтана. Членовете на дружеството са приблизително петнадесет хиляди, като най – голямата каракачанска общност е в Сливен. Тук живеят около 5 хиляди каракачани.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев