Растежа и приоритетите на ПП ГЕРБ в сектор „Земеделие“ представи Десислава Танева на кръглa масa в Бургас и Ветрино

----
10.03.2017 / 21:18

Десислава Танева представи растежа и приоритетите на ПП ГЕРБ в сектор „Земеделие“ на кръгли маси в Бургас и Ветрино.

"За последните две години в област Бургас отчитаме трайна тенденция за диверсификация на земеделските стопанства и преминаване от зърнени и технически култури към зеленчуци и трайни насаждения. Това беше и нашата цел в началото на мандата и я постигнахме чрез инструментариума на обвързаната подкрепа и на политики за осигуряване на предимства за тези сектори", коментира водачът на листатата на ПП ГЕРБ в 21 МИР-Сливен Десислава Танева.

Тя добави, че през мандата на кабинета "Борисов 2 е постигнато много и правителството ще продължи да подкрепя сектора, ако получи мандат след изборите на 26 март. В кръглата маса участваха лидерът на Политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов, кметът на Бургас Димитър Николов и бившият министър Ивелина Василева.

В област Бургас за тези две години е постигнат 45% ръст на площите, засадени със зеленчуци и 14 % ръст на площите, засадени с трайни насаждения и изграждане на нови. За две години управление на ГЕРБ, в сектор "Земеделие" има ръст на абсолютно всички стопански показатели в страната, като най-голям растеж има при зеленчуците, трайните насаждения и животновъдство. Най-голям ръст в тези производства има биологичното направление, което е от два до осем пъти в отделните животновъдни направления. Бургас е област, в която има регистрирани най-много пчелари и пчелни семейства. Там секторът с най-голям относителен дял на биологичното производство е "Пчеларство" с близо 30 процента. В Бургаски регион има значително по-висок ръст на животновъдството, отколкото в страната.

В Бургаска област относителният дял на брутната добавена стойност е 34% от тази на аграрния сектор на цяла Югоизточна България.

Десислава Танева подчерта, че ГЕРБ ще продължи започнатите политики. „Ние не планирахме краткосрочността на мандата на правителството "Борисов 2" и не завършихме всички цели, затова една част от тях ще продължим, които следва да доведат до стратегическите цели за развитието на земеделието в България. Единственият ограничен ресурс в земеделското производство е земеделската земя. Ето защо основен приоритет за нашето управление става да завършим поземлената реформа, която започнахме с философията на земеделската земя да се погледне като на природен ресурс с много строг режим на опазването и управлението й. Земеделският производител ще има основно предимство за нейното ползване“, каза Танева.

Остават приоритетите в нашите политики - животновъдство, трайни насаждения, зеленчукопроизводство, биологично направление. Фокусът на подкрепа ще бъдат отново малки и средни предприятия с цел да станат пазарно устойчиви. И това беше въведено за първи път по време на мандата на правителството на ГЕРБ. „Ако някой нещо е направил в последните 25 години точно за тях, то мога да отбележа, че първите стъпки ги направи кабинетът "Бойко Борисов 2". Всичко останало, което слушаме, е популизъм. Земеделската общност е тази, която има капацитета да прецени нейните управленци. Земеделските стопани заслужават поздравление и имат моя респект към тях“, подчерта Танева.

Kръгла маса на тема „Земеделие“ се проведе в читалище „Просвета – 1905” във Ветрино. Форумът бе организиран от структурата на ПП ГЕРБ-Варна. На срещата присъства и бившият министър в правителството "Борисов 2" Лиляна Павлова.

Пред земеделски стопани от област Варна Десислава Танева представи акценти от управленската програма на ГЕРБ за сектор "Земеделие". Тя подчерта, че ще се продължи с развитие на балансирано земеделие и пазарно ориентирани и конкурентоспособни земеделски стопанства.

Стратегическа цел е реформата в поземлените отношения. В поземленото законодателство ще намери място охраната на селскостопанското имущество и реколта. Предвижда се връщане статута на полските пазачи.

По отношение на хидромелиорациите, в момента реформата е до средата. Предвижда се развитие на ефективно поливно земеделие, ръководено от сдруженията за напояване, ефективна превенция на риска от държавата. Прилагането на съществуващите схеми за държавни помощи ще продължи, в това число под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство. Ако има преизпълнение на приходната част и ако темпът на растеж на земеделското производство се запази, този бюджет ще бъде увеличен.

Политическа Партия ГЕРБ има волята да продължи започнатото и предлага реални решения за България.

Започнатото ще продължи с номер 11 в бюлетината, а направеното ще бъде надграждано с цел България да има модерно, пазарно ориентирано и конкурентно земеделие!

 

Номер 11 в бюлетината на 26 март за 11-та победа на ГЕРБ!

 

Още снимки от новината

----
----
----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев