Десислава Танева: Всички показатели в отрасъл "Земеделие" през последните години бележат растеж

----
11.03.2017 / 17:08

Всички показатели в отрасъл "Земеделие" през последните години бележат растеж. Това заяви Десислава Танева, водач на листата на ПП ГЕРБ Сливен по време на кръгла маса по въпросите на земеделието в Добрич. Според нея важно за добруджанския регион е, че брутната добавена стойност (БДС) нараства с 3% средногодишно и представлява 17% от БДС на цялата икономика за областта. За сравнение, за България този показател е 5.3%. Танева допълни, че в този регион земеделието е важно за икономиката с 3 - 4 пъти, отколкото този отрасъл влияе за развитието на икономиката в национален план. Десислава Танева каза, че 94% от площите в областта се използват за земеделски нужди и са заети със зърнени и маслодайни култури, като това е една от най-високите стойности за страната. Тя добави, че за областта се наблюдава нарастване на площите със зеленчуци и трайни насаждения, съответно с два пъти и 6%. По-интензивно е нарастването на обема в производството животновъдството. "За свиневъдството този растеж е най-висок – 19%, същото може да се каже за говедовъдството, за овцевъдството – 7%, пчеларство – 9%. В общ план най-висок растеж има развитието на биологичното направление в отделните производства. То стига в региона 30% за сектор пчеларство", каза още Танева.

"Довършване на кодификацията и реформата в поземленото законодателство е най-важната задача, ако ГЕРБ вземе мандат. За мен това е най-стратегическата задача за който и да е управленец от тук нататък и бих била щастлива да видя политически консенсус в тази посока. В крайна сметка, ролята на държавата е да запази националния си интерес. Това е единственият ограничен ресурс за земеделското производство – земеделската земя. Не можем да я разширяваме, можем само да я опазваме, съхраняваме и управляваме в посока национално земеделско производство. Това за мен е много важно", посочи Десислава Танева.

Според нея, ако ГЕРБ продължи да управлява, ще се прилагат всички досегашни мерки за подкрепа на земеделските стопани с национални средства. Тя каза още, че има готовност за подкрепа на приложната наука в посока реформа, опазване на селскостопанското имущество и осигуряване на условия за конкурентоспособно и пазарно ориентирано земеделие. Мерките за подкрепа включват данъчни облекчения за инвестиции. По думите й, се предвиждат и нови схеми за държавна подкрепа. Танева добави, че ще бъде поискана дерогация от ЕК за обратно начисляване на ДДС на плодовете и зеленчуците. „Нов акцент в общата селскостопанска политика е въвеждане на мерки за управление в риск в земеделската дейност – природни, рискови и епизоотични", каза Десислава Танева. Тя добави, че ако това бъде постигнато, ще доведе до бързи компенсации и пазарна устойчивост на земеделския производител. "Предвидено е обучение на фермерите и колкото по-индустриализирано е тяхното производство, толкова по-остра е нуждата от обучение", отбеляза Десислава Танева. Тя добави, че електронното информационно интегриране на всички структури на Министерство на земеделието в единна информационна система и електронизация на администрацията, е основна задача в бъдещата работа.

На срещата присъства кандидатът за народен представител и водач в листата на ПП ГЕРБ за 8-ми МИР – Добрич вицеадмирал Пламен Манушев.

Още снимки от новината

----
----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев