Веселина Тонева, кандидат-депутат от ГЕРБ: Ще разкрием филиал за обучение на агрономи в Сливен

22.03.2017 / 13:27

Веселина Тонева е трета в кандидат-депутатската листа на ГЕРБ-Сливен. Завършила е българска филология във Великотърновския университет. Била е учител, по-късно - и директор в Хуманитарната гимназия, преподавател по български език и литература в ПМГ "Добри Чинтулов", а от почти 2 години е директор на СУ "Константин Константинов".

Има 2 деца. Дъщеря ѝ е на 31 години, докторант по археология, в момента учи магистратура по английски. По време на кампанията тя дари Веселина Тонева с първо внуче - Боян. Синът ѝ е на 21 години и учи за военен пилот.

Любим неин писател е Йовков - заради добротата и човечността в творбите му. От поетите харесва Дамян Дамянов, Станка Пенчева и Маргарита Петкова. "С колежки и приятелки вече 8 години си имаме своя „книжна група" - разменяме си книги, коментираме. Останалата част от малкото свободно време посвещавам на учениците си, които много обичам" - споделя Веселина Тонева и признава, че ще разчита на мажоритарния вот и подкрепата на свои бивши възпитаници, както и на техните родители, а също така и на колеги и приятели.

Определя себе си като откровен и прям човек и учи децата също да са честни и прями. Съавтор е на учебници, христоматии и помагала. Признава, че учителското съсловие днес е недооценено и често критикувано от хора, които не познават трудното ежедневие на българските учители. Обществото често е критично и свръхвзискателно: "Колегите се оплакват от неразбирането... За съжаление се коментира това, което не се харесва, а хубавите неща остават в сянка. Много ми се иска да научим българина да започне да гледа с дясното око - доброто, а не с кривото ляво око".

Името на Веселина Тонева в системата на образованието е знаково за професионализъм. Преди две години нейни възпитаници изкараха една четвърт от всички отлични оценки 6.00 на националното външно оценяване в България. Учениците ѝ печелят много награди за литература и получават едни от най-високите резултати на кандидатстудентските изпити. За прекрасната си работа Веселина Тонева е отличена с националната награда "Неофит Рилски".

Никога досега не се е занимавала активно с политика. "Като дългогодишен учител и сега като директор, виждам влиянието на политиката в нашата работа. Важно е задължителната документация - закони, наредби, правилници и държавни образователни стандарти - да се създават от хора, които имат преки наблюдения върху проблемите на образованието отвътре, "от кухнята", както и компетентността за тази работа. Това за мен е основното предизвикателство, което ме накара да тръгна в тази посока - да има по-ясно разписани правила и колегите лесно да ги разбират и прилагат" - обяснява Веселина Тонева.

Смята, че най-спешна е промяната на наредбата за приобщаващото образование, която разписва държавния стандарт за обучение на децата със специални потребности - децата в риск, децата с изявени дарби, децата, които се нуждаят от обща подкрепа, защото изостават в училище. "Тази наредба обърка всички нас. Тя излезе на 11 ноември, състои се от над 100 страници и ние още не можем "да я смелим". Дори и колеги, които от години се занимават с ресурсно подпомагане, се затрудняват и трудно адаптират нейните разпоредби. Толкова документация трябва да бъде изписана, че реално не остава време за работа с децата" - признава Веселина Тонева.

Удовлетворена е, че образованието е изведено като най-важен приоритет от ГЕРБ и споделя идеите в предизборната програма. Сред тях са обвързване на социалните помощи с посещението на училище, удвояване на заплатите на учителите, въвеждане на дуалната система на обучение чрез работа, спорт във всяко училище, повече психолози и педагогически съветници, нов закон за висшето образование и ръст на средствата за наука.

Сред конкретните приоритети на кандидат-депутатите от ГЕРБ-Сливен също има няколко, свързани с образованието и младите хора: изграждането на салони в най-големите сливенски гимназии, реконструкция на зала "Асеновец" и разкриване на университетски филиал с обучение за агрономи в Сливен.

"Благодарение на сливенските депутати от ГЕРБ в нашия град вече има филиал на Медицински университет - Варна, а за един град студентите са безкрайно важни" - категорична е Веселина Тонева.

Сред личните й каузи е изграждането на втори дневен център за деца и хора с увреждания. "Моето училище е в съседство с дневния център за хора с увреждания "Свети Стилиян Детепазител" и съм наясно с проблема. Вярвам, че след победата на 26 март правителството на ГЕРБ ще подпомогне тази благородна кауза и в Сливен ще имаме втори център" - категорична е Веселина Тонева.

 

ПП ГЕРБ се явява с номер 11 в бюлетината на изборите.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев