Помощи за тютюнопроизводителите-само при бюджетна възможност

Десислава Танева
23.11.2010 / 08:16

Депутатът от ГЕРБ и председател на Парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева заяви, че помощи, съгласно нотифицираната нова държавна помощ за подпомагане на тютюнопроизводителите, може да се очакват при условия на бюджетна възможност. Тя каза това по повод евентуален протест на тютюнопроизводителите.

Танева припомни, че миналата година е била последната от тригодишния дерогационен период за национални плащания в този бранш. След множество протести, включително и актуализация на бюджета, на производителите на тютюн са изплатени 116 млн. лева. Два месеца след това Министерството на земеделието и храните нотифицира държавна помощ в идващите две години за национални плащания, но не база референтно количество произведен тютюн в предходните три години, а помощ за подкрепа на тютюнопроизводителите при условие, че те имат доходи от друга земеделска дейност.

„Целта на тази нотифицирана помощ беше да се преструктурира отрасъла и тютюнопроизводителите сами да решат дали ще закупят и ще гледат животни, дали ще правят овощни насаждения, за които по общата селскостопанска политика по съответните направления, те отново получават помощ. Чисто нормативно, въпросът е, че една помощ може да се нотифицира, но тя се дава при достатъчно средства в бюджета, а такива за съжаление няма”, каза Танева. Четирима народни представители от ГЕРБ, от тютюнопроизводителните райони, са входирали Закон за изменение и допълнение на закона за тютюна и тютюневите изделия, съгласно който ще се либерализира пазара за изкупуване на тютюн. В Европейския съюз има политика на ограничаване на помощите на тютюна, а неговите изкупни цени в съседните страни са се вдигнали.

„Когато за тази дейност няма такъв лиценз, на пазара би трябвало да влязат и нови търговци и самите тютюнопроизводители би трябвало да получат по-справедлива цена. Този ефект търсим и се надявам, че ще го постигнем със законодателните промени”, допълни депутатът от ГЕРБ. Танева информира още, че на 14-ти декември ще започнат плащанията на глава животно. За да получат плащанията си обаче бенефициентите трябва да изплатят всичките си задължения към НАП до 30 ноември.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев