Книга за историята, бита и културата на село Самуилово ще бъде издадена с финансовата подкрепа на ГЕРБ Сливен

-------
12.08.2020 / 13:25

Книга за историята, бита и културата на село Самуилово ще бъде издадена с финансовата подкрепа на ГЕРБ Сливен.

Народният представител Мария Белова и общински съветници от ГЕРБ дариха 3000 лв. за отпечатването на книгата „Самуилово – духовна култура и фолклор“. Автор на изданието е Кети Граматикова. Описани са историята и създаването на с. Самуилово, бита, културата, обичаите и фолклора на населеното място. Включени са и приказки, и наричания от селото предавани поколения наред, разказа секретарят на НЧ „Светлина 1928“ Елена Василева.

Книгата ще излезе от печат през октомври, а копие от изданието ще получат всички читалища в община Сливен.

Кметът на Самуилово Красимир Кръстев и Елена Василева благодариха на депутата Мария Белова, която родом е от населеното място, и на ПП ГЕРБ за моралната и материална помощ, както и за подкрепата за издаването на книгата.

Красимир Кръстев разказа още, че данни за наличие на селищно образувание на мястото на днешно Самуилово, дава открита в двор на селото и датирана към I-II век плоча в чест за изграден храм, гласяща „Истилиян Йонидис - управител на Йония направи този храм в чест на великата майка по време на консула Траян 107 – 117 година“. В архивите на БАН с. Самуилово (тогавашно Турсунлии) се споменава през 1609 година и малко по-късно – през 1666 година – в книгата „Наименования на българските селища в турските документи“. Селището приема името Самуилово през 1934 година.

Още снимки от новината

-------

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев