Здравко Костадинов: За да сме успешни и да вървим напред, трябват единство и разбирателство, а не разделение

----
17.09.2020 / 09:52

Въпрос: Г-н Костадинов, в Сливен имаше протести, на които имаше срамно малко хора – както писаха в социалните мрежи, „хора, колкото за едно домашно парти”. След това броят им драстично намаля. Как тълкувате това – защо сливналии не излязоха масово на протест?

 

Отговор: Уважавам правото на протест и възможността чрез него да се защити определена позиция. Числеността на протестите не винаги е показателна за тяхното качество, а посланията, които се отправят. Не е важен броят на протестиращите, а какви са техните искания и послания. Ние уважаваме мнението на всеки български гражданин. Никой от партия ГЕРБ не си е позволявал да противодейства на гражданските протести, защото те са част от демократичните права на хората. Когато протестът е мирен, а критиката - градивна, това показва, че развитието на демократичното общество е в правилна посока.

 

Въпрос: Смятате ли, че политиката, водена от кмета Стефан Радев – и икономическата, и социалната, е причина сливналии да не протестират?

 

Отговор: Освен националната политика на ГЕРБ и правителството, работата на кмета на община Сливен също е в полза на хората, на местната общност, което според мен оказва влияние на настроенията на хората в града и общината. Аз смятам, че управлението на Стефан Радев е най-доброто от последните 20 години. Освен въвеждането на финансова дисциплина, бяха реализирани проекти, за които се говореше от десетилетия. Кметът Стефан Радев е умен и интелигентен човек, и въпреки трудните месеци заради коронавируса, работата не спира, за да бъдат Сливен и общината още по-сигурно и уютно място за живот. Мисля, че хората оценяват това. Надявам се да не се поддадат на популизма и зловредните опити за дестабилизиране на държавата.

 

Въпрос: Президентът каза, че от ГЕРБ сте мутри. Г-н Костадинов, вие мутра ли сте и как приемате такава обида? Мнозина депутати – и от ГЕРБ, и от Обединени патриоти, и от опозиционната ДПС предлагат да бъде иницииран импийчмънт на президента, какво е вашето лично мнение?

 

Отговор: Никой няма право да нарича избирателите на ГЕРБ мутри. Това са честни и почтени хора, които подкрепят легитимно избраното българско правителство. Заставам категорично зад всеки член или симпатизант на ГЕРБ, защото ние сме водени единствено от целта за по-добро бъдеще на хората и страната ни.

А що се отнася до втората част на въпроса Ви, не е редно държавният глава, независимо как се казва той, целенасочено да разединява нацията и да настройва хората един срещу друг, да предизвиква към бунт. Не трябва да забравяме националния девиз „Съединението прави сила“. Именно това, единението и обединението ни прави по-силни и уверени, за да градим България за бъдещото поколение. Всеки спор и недоразумение се решава с диалог, с градивен диалог, с предложения, с визия, а не с разруха.

 

Въпрос: Какви са постиженията на ГЕРБ в Сливенска община в условията на коронавирус и криза?

 

Отговор: През трудните месеци от началото на кризата заради коронавируса, ние организирахме всичките си структури, за да бъдем полезни на хората, които бяха в затруднено положение. Още в началото на извънредното положение, народният представител Мария Белова и общински съветници от ГЕРБ се отзоваха на призива на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен за финансова подкрепа за закупуване на техника за борба с вируса - дезинфекционни апарати и апарат за дихателна реанимация. Осигурихме лични предпазни средства за всички служители на ЦСМП – Сливен и служителите на реда от първа линия.

Общинската организация на ГЕРБ – Сливен дари и 3000 защитни маски за многократна употреба на социално слаби и самотни възрастни хора от общината във всички 44 населени места в община Сливен. Предпазни средства бяха предоставени и на Инфекциозно отделение, на обитателите на Дома за стари хора, Центровете за настаняване от семеен тип, и други социални заведения в Сливен. В трудното време, в което живеем, всеки трябва да отвори сърцето си и да помага според възможностите си. Дарителството е доброволен акт, който в моменти на криза, може не само да подпомогне физически, но и емоционално да подкрепи познат или непознат човек.

 

Въпрос: Имате ли информация за това дали има Ваши членове, които да са преминали към новите политически формации – на Цветан Цветанов, Слави Трифонов, Мая Манолова и др.?

 

Отговор: Не бих искал да коментирам политическите ни опоненти. Вярвам, че хората имат усет и могат да преценят достатъчно добре кой как действа и на какво залага.

 

Въпрос: Вярно ли е, че бивши общински съветници на ГЕРБ, които миналата година не са намерили място в листата, са се включили в партията на Цветан Цветанов?

 

Отговор: Не, до мен не е достигнала такава информация. И ако някой твърди това, категорично заявявам, че не е вярно. Нашата структура е здрава и единна. Екипът ни е силен и работим по задачите, които сме си поставили. Провеждаме срещи с жителите на Сливен и населените места, разбира се при спазването на всички противоепидемични мерки, за да разберем какви са ежедневните проблеми и нуждите им. Хората, които бяха част от активния политически живот в общината, в момента също работят и помагат. Съдействат за реализирането на нашите инициативи и поети ангажименти.

 

Въпрос: „Сливен показа колко силни сме в ГЕРБ. Това беше важно за нас, защото това, което днес имаме като политическа карта, ни дава възможност да покажем едно ново лице в политиката и в отношението си към гражданите. В Сливен ГЕРБ е силна като организация и има пълната подкрепа на лидера ни, г-н Бойко Борисов”. Това са думи на Цветан Цветанов, казани при гостуването му в града ни непосредствено преди местните избори през 2015 г., когато Стефан Радев спечели безапелационно първия си мандат. Към днешната дата как ще коментирате тези думи на Цветанов и каква е причината за неговата политическа хамелеонщина?

 

Отговор: Всичко това, което беше казано преди пет години е в сила и днес. Организацията ни остава силна и единна. Благодарение на добрата и конструктивна работа на общинските съветници, Общината получава значителна подкрепа от страна на правителството, за да се реализират добрите и полезни идеи за местната общност. Сливен видимо се развива, променя се и се превръща в един прекрасен съвременен град, в който идеите стават реалност. Нека не забравяме, че за да има успешно развитие един регион, трябва да има разбирателство, взаимна подкрепа и диалогичност. Сигурен съм, че с общи усилия можем да постигаме още по-добри резултати, защото прозрачността, партньорството и диалогът са предпоставка за крайния успех.

А що се отнася до останалите политически проекти, не бих искал да коментирам. Както казах по-рано, живеем в демократично общество и всеки има право да изразява позиция, мнение и да реализира идеите си.

 

Въпрос: Как, лично Вие, виждате политическата съдба на правителството, парламента и държавата?

 

Отговор: В момента правителството е стабилно. Парламентът работи по основните законопроекти. Активно тече дейността и по ключовите за страната проекти. Не е редно и не е в полза на хората, особено във време на пандемия, да се говори, че няма държава, да се подронва авторитета на институциите и да се разединява нацията. Пак повтарям, за да сме успешни и да вървим напред, трябва единство и разбирателство, а не разделение.

 

Въпрос: Как ГЕРБ-Сливен спомага за преодоляване проблемите на общината?

 

Отговор: С работа и изпълнение на поети ангажименти. В община Сливен ГЕРБ има 17 общински съветници и 18 кметове на населени места. Това е мощен екип, който осигурява стабилност и подкрепа на общинската администрация за реализирането на политиките, заложени в управленската програма. Както обещахме и по време на предизборната кампания в края на миналата година, няма да се правят компромиси с доверието на хората. Работим за развитието на нашия град, за това да го правим по-добро място за всички хора тук и най-вече за младото поколение.

 

Въпрос: Екоминистърът заяви, че Пернишката водна криза ще се окаже дребен проблем, в сравнение с това, което се задава за Бургас, Сливен, Ямбол и др. Преди 20 години в Сливен имахме водна сага с частните водни дружества, но сега наистина ли се задава водна криза? Колко голям е проблемът в действителност? Какво ни чака? Има ли начини да избегнем воден апокалипсис в региона?

 

Отговор: Язовир "Асеновец" е основното съоръжение в схемата на водоснабдяване на Сливен. Той осигурява питейна вода за града от 1987 година. Заради сушата нивата са ниски и водата за града се доставя от помпените съоръжения край река Тунджа. Използват се трите водоснабдителни системи – „Тунджа“, „Гергевец“ и „Мечкарево“. Именно за това се оводнява и река Тунджа след язовир "Жребчево", за да се осигури вода и за сондажите на областите Сливен и Ямбол.

За да се избегне режим на водоснабдяването на територията на града, Общината, съвместно с ВиК, работят още от миналата година и не се достигна до криза. Наистина ситуацията не е лесна, но вярвам, че няма да се стигне до проблем с водоснабдяването на града.

 

 

Въпрос: Доволен ли е сливенският бизнес от местната власт или има забележки? Какви са основните искания?

 

Отговор:Бизнесът не само в Сливен, но и по света иска стабилна среда и условия за инвестиции. Решаването на дългогодишни проблеми и отговарянето на определени очаквания изисква време. Настоящото ръководство на община Сливен има представа какви са нуждите на бизнеса и му съдейства според възможностите, които има местната власт. Контактите с бизнеса са непрекъснати и когато има необходимост от съдействие, се старае да намери решение и ги удовлетворява колкото може на местно ниво. Част от работата в тази посока е предстоящото изграждане на Индустриална зона „Бършен“. На национално ниво държавата полага всички усилия, за да помага на бизнеса и това се вижда от средствата, които се отделят от националния бюджет и сериозната работа по европейски програми.

 

Въпрос: Според Вас, не толкова като политически лидер, а като икономист – какви са реалните възможности за изграждане на индустриална зона между Сливен и Ямбол?

 

Отговор: Създаването на индустриални зони е един успешен начин за реализиране на проектите на инвеститорите, защото се купуват терени, които са преминали устройствени процедури и имат изградена или в момента изграждаща се инфраструктура. Идеята е обединяване на двата близки града за създаване на обща икономическа зона е напълно резонна и ще бъде от полза и за развитието на двете общини. Нужно е време и подкрепа от страна на държавата за реализацията на този мащабен проект. Продължават разговорите в Министерството на регионалното развитие за разширяване на пътя между Сливен и Ямбол, а Община Сливен работи и за изграждането на Индустриален парк „Бършен“, с площ от 2600 дка, за който е изработен общ устройствен план.

 

Въпрос: Какви щети нанесе на сливенската икономика кризата с Ковид-19 и чака ли го Сливен нова криза?

 

Отговор: Кризата с Ковид-19 се отрази сериозно не само в местен, но в национален и световен план в много отношения, във всички сфери на живота. Най-важното обаче винаги е било и ще бъде опазването на здравето на хората. Икономическите последствия не са за подценяване и мерките, които се прилагат за преодоляването им, са от изключителна важност за бъдещото развитие на човечеството. В общината новата година стартира трудно, но благодарение на далновидността на кмета и неговия екип, имаше достатъчно пари в края на 2019 г., за да се поемат разходи в първите месеци на 2020 година. Наблюдава се спад на постъпленията в общинския бюджет, но все пак, не са толкова големи, колкото се очакваше. Моята оценка за управлението на общината по време на кризата и като цяло, е много добра. Продължава работата по ключови проекти и се използват възможностите за национално и европейско финансиране.

Много се надявам тази безпрецедентна ситуация да не се повтаря, а да продължим напред, с новия опит, който имаме.

 

Въпрос: Как ще се отрази на Сливенска община, ако има служебно правителство?

 

Отговор: Всяка криза има тежки последствия за хората и води след себе си много проблеми, чието решаване изисква стабилност и решителност. Политическата криза няма да се отрази добре на никого, нито на община Сливен, нито на хората в цялата страна. Особено сега, в този период от годината, когато заради пандемията от коронавирус се очаква ръст на новозаразените, е нужна стабилност повече от всякога и опитите за дестабилизиране на държавата заради лични, политически или други амбиции, биха оказали пагубно въздействие върху икономиката и цялостната картина в страната. Хората се нуждаят от спокойствие и политиците трябва да подходим отговорно към ситуацията.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев