Десислава Танева пред „Труд“: В кризата с COVID-19 концентрирахме помощта за младите фермери

----
31.03.2021 / 15:23

Десислава Танева, водач на листата на ГЕРБ/СДС за 21 МИР-Сливен пред „Труд“:

 

-Наследството на министър Порожанов, африканската чума по свинете (АЧС)-дълъг списък може да направим от мандата Ви като министър на земеделието, госпожо Танева. Как оставяте сега бранша?

 

-Правителството осигури малко над 11 млрд. лв. за сектор Земеделие през последните 4 години. Само през 2020 година секторът бе подкрепен с рекордните 3.1 млрд. лв. Благодарение на последователната политика, износът на селскостопански стоки бележи ръст от близо 15 процента. Инвестициите в отрасъла нараснаха с над 24% и достигнаха 2,2 млрд. лв. Запазихме устойчиви нива на Брутната добавена стойност от отрасъла, в рамките на около 4 млрд. лв. годишно. Успяхме да постигнем нарастване на стойността на продукцията в двата основни сектора – Растениевъдство и Животновъдство – съответно с 3,2% и 1,8%. Площите с биологична продукция също нарастнаха с 65,4%. България запазва водещите си позиции като един от основните износители от ЕС на редица селскостопански продукти. Само през последните две години увеличихме от 17 млн. на 22 млн. дка защитаваната от градушките територия с въведените в експлоатация нови 62 ракетни площадки, с цел опазване на земеделската продукция.Относно АЧС, благодарение на всички предприети спешни и незабавни мерки успяхме да овладеем ситуацията. Успяхме да намалим драстично заразяването и разпространението на болестта сред домашните свине със 100% контрол на движението на месо по веригите и кланиците. 2020 г. у нас бяха регистрирани 19 огнища. За сравнение в съседна Румъния бяха над 1000. При дивите свине намалихме популацията. През изминалата година подпомогнахме свиневъдите с над 170 млн. лв.

 

– Казахте доста твърдо, че COVID-кризата не трябва да е оцеляване за едни, а печалба за други – как да се защитят по-малките български производители?

 

– През 2020 г. предприехме редица действия и мерки, за да подкрепим бранша заради затворения канал ХОРЕКА. Отпуснати бяха допълнително 400 млн. лв. на стопаните, пострадали от пандемията. Освен това, за да подкрепим родните производители, въведохме изискване в търговските вериги да присъства повече регионална продукция. Благодарение на приетото ПМС 70 бяха сключени нови 540 договора между търговските вериги и земеделски производители. Вследствие на последователната ни политика за контрол в сектора увеличихме ставките за подпомагане по обвързаната подкрепа за плодовете и зеленчуците с над 50 %. Направихме всичко възможно през тази години да стартират приеми по четирите най-атрактивните мерки от ПРСР. С тях ще бъдат подпомогнати предимно младите фермери, малките стопанства. Ще бъдат инвестирани средства и по инвестиционните мерки. Бюджетът по тях е близо 900 млн. лв.

 

– Останахте ли длъжник на Сливен през отминаващия мандат и кои са първите ви задачи след изборите на 4 април, свързани конкретно с региона?

 

– Винаги може да се направи повече. Искаме да бъдем максимално полезни на хората от Сливен и областта. Като член на кабинета имам принос за всички средства, които са постъпили в четирите общини на област Сливен по инфраструктурните проекти.

 

Общата стойност на договорираните за област Сливен частни и общински проекти са на стойност 63 млн. лева. Помогнахме и на земеделските производители в областта с 390 милиона лева. Това доведе до положителна заетост в сектора и увеличение на площите със селскостопанско предназначение. До този момент такова подпомагане за земеделците не е имало. В нов мандат ще работя за оздравяване на ВиК дружеството в Сливен с помощта на държавата, реализиране на инфраструктурните проекти – ремонт на пътища, ремонт и изграждане на детски градини; изграждане на физкултурни салони; подобряване на материално-техническата база на държавните професионални гимназии в областта, изграждане и обновяване на социални заведения за уязвими групи. Като свой ангажимент приемам и съдействието за изграждане на нова спортна зала в Сливен, обновяване на Военния стадион и Колодрума, който освен като спортен обект, да се използва и за лятна сцена. Искам да се уреди и статутът на държавните земи в местността Карандила, за да се превърне в атрактивен курорт.

 

Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. От 1997 г. е изпълнителен директор на „Мел инвест холдинг” АД и дъщерни дружества. През 2009 г. е избрана за депутат от Сливен от ПП ГЕРБ. Има квалификации за мениджмънт и управление, министър на земеделието, храните и горите от 44-то Народно събрание. Водач на листата на ГЕРБ/СДС за Сливен.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев