Мария Белова: ГЕРБ и СДС са гарант за европейското развитие и успешното довършване на политиките, преобразили България

----
01.04.2021 / 10:31

Винаги чуваме земеделските производители, имаме експертиза и енергия, ще продължим да работим за тях, казва кандидатът за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС в Сливен Мария Белова. Била е депутат в 43-то и 44-то Народно събрание. Председател на Комисията по земеделието и храните.

 

Въпрос: Тези дни бе разпуснато 44-тото Народно събрание – каква е оценката Ви за свършеното в парламентарната зала за последния мандат?

 

Мария Белова: Факт е, че много хора нямат доверие в Народното събрание. Такива са и данните от социологическите агенции, които изследват доверието към институциите. Ние имаме обяснение за това. Видно беше, че през последните четири години от опозицията не присъстваха на работното си място и въпреки, че бяха избрани от хората, те не изпълняваха служебните си задължения. Това беше един много показателен факт, че когато българските граждани гласуват за народните си представители, следва да изискват от тях изпълнение на ангажиментите, които са поели и най-важното е да посещават работното си място и да участват в работата на Народното събрание. Въпреки това смело мога да заявя, че през този мандат в парламента бяха приети много добри закони, които са в подкрепа на българските граждани. Тук мога да дам за пример Закона за извънредното положение, защото ние, народните представители от всички политически партии, се обединихме и приехме всички законодателни промени, така че да излезем от здравната криза с възможно най-малко щети.

 

Въпрос: Вие ръководихте земеделската комисия, която е една от най-важните в Парламента. Кои са сериозните успехи на работата й?

 

Мария Белова: Комисията по земеделието и храните е една от най-натоварените в българския парламент. През този мандат можем да се похвалим с приемането на изключително важни законодателни актове. Тук визирам хранителното законодателство, включващо изцяло нов Закон за агрохранителната верига и Закона за храните. Законът за агрохранителната верига е първата стъпка към приемане на норми, които да гарантират качествена храна на всяка трапеза. Законът за първи път се прилага в България. До приемането му отделни елементи на агрохранителната верига бяха включени в различни закони. Те бяха приети по време и малко след като България стана член на ЕС, и много от текстовете, отнасящи се до специалния контрол са или се припокриват, или взаимно се изключват. Въвеждаме и изискванията за официален контрол, както знаете, на влезлия през септември 2019 г. нов регламент за официалния контрол на храните и агрохранителната верига. Важно беше и приемането на Закона за розите, който беше подкрепен единодушно. Този Закон беше дълго чакан от бранша. Целта му е да се защити интересите на розопроизводителите и розопреработвателите, както и да се гарантира качеството на българското розово масло. Освен традиционен продукт, това е и една от визитните ни картички и защитата на бранша е въпрос на национална гордост. Бяха приети и основни промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност, с което облекчаваме административната тежест за животновъдите.

 

Въпрос: А какво остана недовършено?

 

Мария Белова: Със сигурност има много неща, които останаха недовършени. И на браншовиците, и на обикновените хора сигурно им се струва, че трябва още да се направи. Но ние наваксваме години изоставане и се стараем да работим прецизно, за да не създаваме напрежение и проблеми в бранша. Аз отчитам като слабост основно неприемането на Закона за браншовите организации. Това е един изключително важен закон, както за бранша, така и за българските граждани. Затова искрено се надявам още в първите дни на мандата на 45-тото Народно събрание, той да бъде един от първите, който ще влезе в пленарна зала. Дълго чакан закон е и Законът за земята. Заедно с изпълнителната власт работим усилено, имаме готов проект, който също се надявам възможно най-скоро да бъде гласуван. Приемането на този закон ще облекчи работата на земеделските производители. Остана неприет и така нареченият Закон за градушките. Той също е изключително важен. Готови сме с него и през следващият мандат, възможно най-бързо ще бъде приет.

 

Въпрос: Кои са най-големите проблеми на работещите в земеделския сектор, които чувате и какви са стъпките за решаването им?

 

Мария Белова: Избягвам навлизането в конкретика, тъй като не искам да пренебрегна бранш или организация. Но истината е, че проблемите се виждат от всеки. Основният проблем на българските земеделски производители е пазарът. Считам, че през 2020 година изпълнителната власт в лицето на Министерство на земеделието и храните предприе изключително важни стъпки българските земеделски производители да предлагат собствената си продукция в големите хранителни магазини. Това е един проблем, по който продължаваме да работим и вече се виждат резултатите от това. Важното е да си честен със земеделците и да се опитваш “да влезеш в обувките им”. Това е първата предпоставка за успешна политика в сектора. Едва след това са възможните решения, компромиси и нормативни актове.

 

 

 

Въпрос: Вие се кандидатирате за народен представител от ГЕРБ/СДС в Сливен. Хората могат да гласуват и преференциално за Вас, отбелязвайки номер 28 и после – номер 102. Защо обаче да го направят? Какви са Вашите приоритети?

 

Мария Белова: За мен само ГЕРБ и СДС са гарант за европейското развитие и успешното довършване на политиките, които преобразиха България. Ще продължа да работя за насърчаване на производството и консумацията на български земеделски продукти и храни, за увеличаване на българското производство, за инвестиции в преработка на българска продукция. А в регионален план ще работя за изграждането на фермерски пазар, на който сливенски производители да представят собствената си продукция.

 

 

 

Въпрос: Изборите често са определяни като сергия, на която всеки предлага щедро обещания. Защо избирателите трябва да се доверят на ГЕРБ/СДС, а не на други?

 

Мария Белова: Защото виждат, че това, което се обещава от ГЕРБ се изпълнява. Категорично мога да заявя, че в нашата национална програма няма нито едно обещание, което да не може да бъде изпълнено. Вярвам, че всеки един български гражданин ще осъзнае, че красивите обещания не винаги са изпълними и ще повярва в това, което ние предлагаме, което е изпълнимо и което е реално.

 

 

 

Въпрос: В момента сигурно мнозина се притесняват за здравето си покрай пандемията от КОВИД-19 и няма да излязат да гласуват. Какво ще им кажете?

 

Мария Белова: Искам да кажа на хората, че отивайки да гласуват, българските граждани не са изправени пред по-сериозна опасност от заразяване с Ковид – 19, отколкото посещавайки кварталния хипермаркет. Когато гласуваме и дадем своя вот, ние решаваме бъдещето на страната. Когато гласуваме, ние се противопоставяме на политическите търговци, ние даваме своя глас за развитието на България и помагаме страната ни да продължи по пътя, който е поела. Призовавам хората да излязат и да гласуват на 4 април. Могат да подкрепят кандидатите на ГЕРБ и СДС с номер 28 в бюлетината.

 

Източник: 24 часа

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев