Кандидати за народни представители от ГЕРБ присъстваха на автентичния ритуал „Жътва” в село Тополчане

-----
20.06.2021 / 13:26

Обичаят „Жътва” бе представен днес в село Тополчане. По автентичен начин жените от пенсионерски клуб „Дълголетие“ представиха традицията.

Ритуалът започна от дома на стопаните – сем. Костови, които посрещнаха жътварите.

Работниците, качени на каруца, потеглиха за нивата, където ще се събира зърното за хляба. Облечени в автентични местни носии, те носеха със себе си и всички необходими атрибути за жънене.

„Традицията в село Тополчане е била да се канят жътвари от балканските села – Ичера, Медвен, Раково, Нейково, за по-бързо прибиране на дълго чаканата реколта. Не се е говорело за пари, а в замяна на труда са се пазарили за зърно, за да си осигурят прехраната. Добрите стопани не си сменяли жътварите, защото всички взаимно са били доволни. Работният ден започвал от ранни зори. Още със засяването на посевите, мечтите и надеждите на стопаните са били свързани за добра реколта. Този трудов народен обичай "Жътва" е част от мнoгообразието на бита, традициите и живота на населението ни в миналото. Единственото спасение от лятната жега са били песните, дългите разговори и народните танци“, разказа кметът на селото Петър Илиев.

Фолклорната певица от Ансамбъла за народни песни и танци „Сливен“ изпълни жътварски песни. По стара българска традиция стопаните нагостиха жътварите с традиционни местни ястия – погача, молодой и печено пиле.

Гости на събитието бяха водачът на листата на Коалиция ГЕРБ – СДС Десислава Танева и кандидатите за народни представители Мария Белова, Борис Шейтанов и Милена Гочева. С подкрепата на ГЕРБ, ритуалът беше заснет и ще бъде предоставен на пенсионерския клуб.

Ритуалът се проведе в местността „Драголова могила“ в землището на Тополчане.

Още снимки от новината

-------
-----
-----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев