Кандидатите за народни представители от ГЕРБ – Сливен дариха икона за празника на храм „Света Троица“ в село Крушаре

-----
21.06.2021 / 13:57

С тържествена литургия и курбан за здраве беше отбелязан храмовият празник на сливенското село Крушаре. Църквата в селото носи името „Света Троица“, а днес православието почита Светата Животворна Троица – Бог-Отец, Бог-Син и Бог-Дух. Според представите на християнската вяра Светият дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. Изобразява се като гълъб в църковните картини.

Литургията отслужи отец Йоан, който призова да работим върху добродетелите си и да се обърнем към духовното. „Не можем да живеем в измама и лъжи, трябва да отворим сърцата си един към друг и заедно да търсим доброто, защото това е единственият изход”, каза той.

По случай празника, кандидатите за народни представители от ГЕРБ – Сливен дариха на храма икона на Света Анна, която се смята за покровителка на брака, семейството, майчинството, закрилница на девиците, вдовиците и бременните жени, помага за мир и любов в семейството. Отец Йоан благодари за дарението и заяви, че ГЕРБ е единствената партия, която по време на своето управление е направила толкова много за Българската православна църква и страната ни.

Гости на храмовия празник на Крушаре бяха кандидатите от листата на Коалиция ГЕРБ– СДС Мария Белова, Борис Шейтанов, Чавдар Божурски, Велмира Вълева, председателят на Общински съвет Димитър Митев, общински съветници, кметове на населени места от общината, жители и гости.

Кметът на Крушаре Димо Станков приветства гостите и пожела на миряните много здраве и благополучие.

„На този ден, когато православната църква почита Св. Дух, ние имаме двоен празник – храмовият, тъй като църквата ни е покровителствана от „Света Троица“ и празник на селото. Назад в годините, когато беше забранено да се посещават храмове, празникът ни беше изместен на 24 май, но от няколко години празнуваме и на двете дати. Официално от 9 години правим курбан за празника на църквата и селото на този ден“, каза Димо Станков. Той разказа, че храм „Света троица” има над 100 годишна история. През 1873 година е построена сграда, която отеснява и през 1909 е построена настоящата. Официално е осветена и открита през 1911 година от Сливенския Митрополит Гервасий. През 2010 г. е направен цялостен основен ремонт на сградата. Възстановени са били и стенописите. Основни спонсори са двама братя родени в Крушаре. Храмът се превръща в един от най – красивите в Сливенската духовна околия.

Още снимки от новината

-------
-------
-------

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев