Десислава Танева: Това, което се случва в момента, е в ущърб на българските земеделски производители

-----
28.06.2021 / 23:00

С една трета са намалени средствата и обектите по проекта за възстановяване на напоителните системи по Плана за възстановяване и устойчивост от служебното правителство, което в цифри означава, че над 250 млн. лв. няма да останат в земеделието. Това е в ущърб на българските земеделски производители. Това обяви по време на среща със земеделци в Сливен водачът на листата на ГЕРБ-СДС Десислава Танева. „Това беше единствената възможност за възстановяване на напоителната система в страната. С намаляването на разходите и рехабилитиране на системата, водата за напояване можеше да се предоставя на достъпни цени до ползвателите. За мен това е огромна крачка назад в ущърб на земеделските производители и дългосрочното развитие на поливното земеделие и сектора”, коментира Танева. Тя припомни, че заслугата за включването на земеделието в националните планове за възстановяване и развитие е изцяло на България и правителството на ГЕРБ. Според Танева в момента проекти, които България е защитавала над 6 месеца, се преправят и вместо експертни становища се получават нареждания по телефона. „Всичко това, което се случва в момента е политически реваншизъм“, посочи Танева. Тя призова земеделците да поемат инициативата, тъй като решенията на държавата зависят изцяло от нуждите им.

Десислава Танева съобщи още, че миниcтpитe нa зeмeдeлиeтo в EC днес са пpиeли ĸлючoвитe eлeмeнти нa peфopмaтa нa Oбщaтa ceлcĸocтoпaнcĸa пoлитиĸa (OCΠ). В сделката Преходната национална помощ (ПНП) е гарантирана с възможността да продължи и след 2023 година и да се смени референтната година с 2018-та. "Това стана по настояване на България. По този начин разпределението на средствата ще е по-справедливо за земеделските производители. Животните, които нямат селекция – овце, кози и крави – 2009 г., могат да продължат получават подпомагане като държавата смени референтната 2018-та. Предстои финализирането на Стратегическия план“, обясни Танева. Тя призова по време на предстоящите тематични групи браншовите организации да отстояват смяна на референтната година на Преходната национална помощ да бъде с 2018 година. Изключителен шанс за производителите на плодове и зеленчуци е договореният процент 13+2% за обвързана подкрепа след 2023 г. Отпадането на подпомагането на картофопроизводителите може да се компенсира с национална държавна помощ.

Задължителен елемент става и социалната условност, която касае изисквания, които земеделски стопани трябва да спазват по отношение на трудовото и социалното законодателство, като условие за получаване на пълния размер на субсидиите. Това изискване става пожелателно от 2023 година и задължително от 1 януари 2025 година, съобщи Васил Грудев, който също присъства на срещата в Сливен.

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и член на Комисията по земеделие Асим Адемов призова земеделците да подкрепят Десислава Танева и листата с номер 5 за предстоящите избори. “Имате много достойни и подготвени хора в листата. С тях съм работил наистина много добре. В България такъв подготвен министър на земеделието като Десислава Танева не сме имали. С нея и с Мария Белова бяхме в непрекъснат контакт, когато ставаше въпрос за земеделските проблеми. Те са много добре подготвени професионалисти и експерти, от които имаме нужда”.

На срещата бяха представени и основните акценти в предизборната програма на ГЕРБ за сектора –модернизация, повишаване на конкурентоспособността и развитие на екологосъобразното земеделие.

 

Още снимки от новината

-----
-----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев