Галя Хачадурян: ГЕРБ е силният глас на Сливен

-------
29.06.2021 / 15:41

Галя Хачадурян е адвокат от 18 години. Била е член на Контролния съвет към Адвокатска колегия- Сливен, а понастоящем член на Адвокатския съвет.

Може да подкрепите Галя Хачадурян като гласувате с № 5 в бюлетината, с преференция 108.

 

Въпрос: С каква мотивация приехте поканата да станете част от листата на ГЕРБ и СДС в Сливен?

 

Галя Хачадурян: Да започнем с това - не за първи път аз съм съпричастна към каузата на ГЕРБ. Затова изборът ми да се присъединя в силната листа под номер 5 в бюлетината е някак естествен.

Разбира се, имам и лична мотивация. За мен участието във властта не е самоцел, чрез него искам да споделя натрупания от мен опит и да помогна за реализирането на добри политики - както за съгражданите ми в Сливен, така и за българите като цяло.

Това е обикновеният и честен отговор. Вярвам, че хората, които ме познават, както и всички, които се доверяват на ГЕРБ го знаят. Никой от нас не влиза с амбицията просто да гласува послушно и да взима депутатска заплата. Това е и една от големите разлики между ГЕРБ и СДС от една страна и т.нар. “партии на протеста” от друга.

Само прегледайте постигнатото в последните години от народните представители на ГЕРБ в Сливен и тези на политическите ни опоненти! Ние работим за България, а не търсим реваншизъм. Ние решаваме проблемите на хората, а не междуличностните противоречия в дадена администрация.

Именно с това излизаме от темата за личната мотивация и отиваме към общата - ГЕРБ и СДС са единственият гарант, че добрите политики, реализирани в последното десетилетие, ще продължат. Ние осъзнахме грешките си, бяха направени много промени. Опитът, отговорността и усилията ни са гарант за продължаване на позитивното преобразяване на страната. Да, публичните “димки”, противопоставянето сигурно привличат внимание. Но по-важното е да знаем как продължаваме утре. За да се случи нещо трябва да го искаш, да го „виждаш“ напред във времето, да го планираш, да работиш , без да се страхуваш от грешки, особено когато тези грешки могат да доведат до усъвършенстване на поставените цели.

Вероятно ще сгрешим някъде по пътя, но нека получаваме конструктивна критика и предложения, а не огън и жлъч, включително затова, че се опитваме не да изместим, а да решим проблем.

 

Въпрос: Какви са основните приоритети, на които залагате?

 

Галя Хачадурян: Разбираемо, профилът и кариерното ми развитие до момента е свързано с правосъдието, затова и ще спомена част от приоритетите ни в тази сфера. Правя го и с ясното съзнание, че в очите на много хора в известна степен сме длъжници на обществото.

Затова управленската програма на ГЕРБ и СДС предвижда осигуряването на възможност за разследване на главния прокурор. Основен акцент е и въвеждането на електронното правосъдие и извършването на вътрешна дигитализация в съдебната система.

Това са едни от ключовите стъпки в извършването на съдебната реформа в България.

През миналата година стартира реализираната от нас Единна информационна система на съдебната власт, с която се постигна пълна дигитализация във всички съдилища. Тя обхваща всички етапи и елементи на съдебните дела, всички изявления и актове, подавани до и от органите на съдебната власт, случайното разпределение на делата, отчитане натовареността на съдилищата и събиране и обработване на информация за тяхната ефективност.

При стабилно управление, искаме до две години за гражданите и фирмите да има възможност да се заведе дело онлайн, включително без да се представят документите за завеждането на делото на хартиен носител; да се уведоми другата страна по делото по електронен път; да се заплатят дължимите съдебни такси по електронен път и да се присъства отдалечено, чрез видео-конферентна връзка, на съдебни заседания.

Оптимизирането на работата и облекчаването на натовареността на съдилищата ще има ефект за по-бързото решаване на делата на гражданите и бизнеса.

Искаме и гражданите да имат възможността периодично да “одитират”, да дават мнение за удовлетвореността от съдебната система. Ще работим и за по-сериозно включване на изградените вече механизми за оценка на удовлетвореността на гражданите и бизнеса от достъпа до правосъдие. Целта ни е да идентифицираме рано конкретни проблеми и да дадем бързо решение за тях. Правовият ред, законодателните промени, касаещи постигането на справедлива европейска съдебната система във всяко отношение е моя лична кауза, поставяща интересите на българското общество пред моите собствени интереси.

 

Въпрос: Как ще се върне усещането за справедливост у хората?

 

Галя Хачадурян: Надяваме се това да стане и чрез гореописаните мерки. Принципно темата е сложна, тъй като във времето има наслоени много мнения и очаквания. Ето, например, мнозина искат корумпирани политици или бизнесмени в затвора. Съгласете се обаче, че не е редно това да става просто, за да се успокои общественото мнение. Всичко трябва да се случва на база на безспорни доказателства и качествено правораздаване. Правосъдието не се раздава от екрана или от политическата трибуна.

Фините настройки в разделението между властите, настройките в процедурите по разследване и правораздаване са важни. Имаме още път, който трябва да извървим, но вярвам, че сме постигнали много до момента. А и имаме и подкрепата и експертизата на европейските институции.

 

Въпрос: А каква е ролята в този процес на случващото се в държавното управление в последните месеци?

 

Галя Хачадурян: Факт е, че единични фигури на служебното правителство трупат популярност. Има обаче и много притеснителни неща, които се случиха за под два месеца. Вместо да изпълнява най-важната си роля - да подготви изборите, правителството, съставено от президента, като че ли се е отдало на реваншизъм и се опитва да трупа актив чрез скандали. Оказва се обаче, че доста от извадените “на светло” твърдения не отговарят на истината, а носителите на “нов морал” всъщност имат тъмни моменти в биографията си.

Тук е важно и да разбием популярното клише - няма такова нещо като “нов морал”. Моралът е категория, неподвластна на времето и тя се носи от личностите. Нека се замислим - от дистанция на времето, след толкова важни реализирани проекти, важни стъпки и постигнати политически победи от ГЕРБ за България - може ли това да се случи, ако моралът отсъства?

Днес, на фона на неистовите напъни за ревизия и реваншизъм, остават редица въпросителни около провеждането и подсигуряването на изборния процес. Групи в обществото са изолирани от гласуването с машини, заради страх и неразбиране, заради липса на истинска разяснителна кампания. В ГЕРБ и СДС сме готови да се поискаме общественото доверие и в такава ситуация. Да не забравяме - ГЕРБ е печелил избори, организирани от администрацията на Станишев и от тази на Орешарски. Надяваме се обаче избирателите да не пристъпят със страх към изборните секции.

 

Въпрос: Защо много партии се обединиха срещу ГЕРБ?

 

Галя Хачадурян: Замислете се - ГЕРБ е най-стабилната и най-добре представена политическа партия в държавното управление след 10 ноември 1989 г. Нека само направим бегла ретроспекция и видим как се движи доверието и участието във властта на останалите традиционни партии. Това няма как да се хареса на политическите ни противници, както и на желаещите да реализират себе си чрез участие във властта. И това ги обединява.

Това води и до желанието за “изчегъртване” - терминът заместил “метлите” от едно време. Да “изчегъртаме” ГЕРБ обаче означава да се “изчегъртат” реализираните инфраструктурни проекти, програми за заетост, осигурената подкрепа от ЕС…

А има и друго - тези процеси се катализират от политически субекти, които дори обединени, нямат достатъчно обществена подкрепа и легитимност. Да се надяваме обаче, че ще преминем леко през този период и политическият дискурс в България ще се върне към идеите и към работата, а не към кадровите въпроси и задоволяването на лични амбиции.

 

Въпрос: Какво ще кажете на всички, които се колебаят дали да гласуват?

 

Галя Хачадурян: На първо място - гласувайте! Това е основният начин, по който можете да определите бъдещето на страната. Да си стоиш вкъщи или да отидеш на море или за гъби не е решение.

След това - гласувайте разумно, информирано и осъзнато, а не емоционално! Използвайте деня за размисъл по предназначение - четете програми, припомнете си поведението на различните партии и кандидати. Сигурна съм, че след това изборът на номер 5 в бюлетината ще е доста лесен. Истината е, че ГЕРБ е силният глас на Сливен в България. Ако спомогнем за укрепването на моста между централната и местната власт, ще продължи и преобразяването на града ни. Сега е моментът да помислим за бъдещето на младите сливналии и за перспективите пред областта като цяло!

Още снимки от новината

----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев