Цвета Станева: ГЕРБ и СДС остават синоним на стабилност и далновидност

-----
28.10.2021 / 14:21

Цвета Станева е родена в Нова Загора. Завършила е „Предучилищна педагогика“ във Висш педагогически институт „Константин Преславски“ - Шумен. Тя е специалист при групова работа с деца от 3 до 6 години по педагогика Монтесори. В момента е директор на ДГ „Слънчице“ в Нова Загора.

Според нея народните представители от ГЕРБ изпълват със съдържание предизборните си обещания, подкрепяйки ги с факти и реално осъществени проекти.

Може да подкрепите Цвета Станева като гласувате с №32 в бюлетината, с преференция 106.

 

Въпрос: Какво Ви накара да се кандидатирате за народен представител в листата на ГЕРБ и СДС?

Цвета Станева: В последните години България бе тръгнала по път на обновление и повишаване на жизнения стандарт. Може би не достатъчно бързо, колкото ни се иска, но пък и някои от проблемите на Европа и света като че ли ни подминаха.

През последните месеци обаче страната потъна в политическо безвремие, при това - в период на тежка здравна криза и задаваща се икономическа несигурност. Променя се и политическата карта на Европа. На фона на всичко това политическата класа като че ли се затвори в себе си и така и не намери начин да осигури стабилно управление.

Това доведе до хаос. Видно е и от последните месеци. Служебното правителство, на което мнозина симпатизираха, трудно се справи с кризата с “Вера Су”, подаде прекалено късно Плана за възстановяване и устойчивост и тотално се провали в управлението на здравната криза.

Това са само част от причините, които ме подтикнаха да приема поканата да се кандидатирам за народен представител. ГЕРБ и СДС остават синоним на стабилност и далновидност. И въпреки някои грешки - остават безалтернативни на българската политическа сцена. Вярвам, че имам енергията да помогна за това да бъдем по-силни от хаоса.

 

Въпрос: Вие сте учител, директор на детска градина и общински съветник в Нова Загора. Как този Ваш опит ще Ви помогне и в работата Ви като народен представител?

Цвета Станева: На първо място - знам какви са предизвикателствата в образователната сфера в малките населени места. Практиката е най-добрият учител и съм убедена, че няма по-добър начин да формираш визия и добри решения за управление в сферата, ако не се уповаваш на практиката.

Това бе част от мотивацията ми да стана и общински съветник. В тази си роля вярвам, че работя добре и със сърце, за да защитавам интересите на всички в Община Нова Загора.

Всичко това дава опит, дава ново, различно ниво на компетентност - нещо, което липсваше у много от народните представители в последните два парламента. Затова се надявам избирателите да ми се доверят. Така, както родителите, например, се доверяват на педагозите, поверявайки им децата си.

 

Въпрос: Какви ще са Вашите приоритети като народен представител и защо за област Сливен е важно да има повече народни представители от ГЕРБ и СДС?

Цвета Станева: Аз ще се боря за по-добро заплащане на работещите в образователната сфера. Това е в основата на по-добра педагогическа грижа и образование за децата ни. А в перспектива - това е нещото, което може да преобрази обществото и да даде повече възможности на държавата ни.

Искам да преодолеем неравенствата между образователните институции в столицата и останалата част на страната. Това е сложен и труден процес, но ще се радвам, ако можем да постигнем възможния максимум в тази посока.

В листата на ГЕРБ и СДС за 21 МИР сме няколко кандидати с опит в образователната сфера. И затова смятам, че е важно да има повече народни представители от коалицията в следващото народно събрание. Вече сме показвали как силният глас на Сливен и Нова Загора води до позитиви за местната общност, но и за страната като цяло.

 

Въпрос: Какви мерки трябва да се предприемат в областта на образованието заради пандемичната обстановка? Много хора се притесняват от онлайн обучението…

Цвета Станева: Нека не забравяме, че цялостната пренастройка заради пандемичната обстановка се случи по време на управлението на ГЕРБ. С подкрепата на министър Вълчев цялата система успя да свърши огромен обем работа, за да стартира онлайн обучението.

И ако за мнозина това изглежда лесна и логична стъпка - трябва да си дадем сметка, че за мнозина работещи в образователната сфера и за редица ученици без добри битови възможности това беше десетилетен скок, случил се за дни.

Дефицитите в онлайн обучението всъщност са скрити дефицити в образователния процес по принцип. Част от този процес са учителите, но и родителите. Затова искам да работим за преодоляване на диспропорциите в образователната система. Надявам се и повече родители да осъзнаят важността на собственото участие в образователния процес.

 

Въпрос: Как според Вас трябва да се провокират младите хора, за да се връщат и развиват в родните си места?

Цвета Станева: Лесният отговор е - с повече работни места. Това обаче не е достатъчно.

Намирането на инвеститори и разкриването на повече позиции е едната страна на нещата. Общините трябва да свършим много повече работа в това да ги направим атрактивни в други посоки.

Представете си, че работите в IT-сферата. Можете да работите от дома си и няма значение дали сте в София или Нова Загора. Получавате добра заплата.

Но ако няма достатъчно добра детска градина за детето ви - родното място не е атрактивно. Същото важи, ако няма къде да го заведете през уикенда или няма какво да правите със семейството в свободното си време.

С годините това става все по-сложно уравнение за която и да е местна власт. Смятам обаче, че усилията, които полагаме, водят до видими резултати.

 

Въпрос: Освен за Народно събрание на 14 ноември ще трябва да изберем и новия президент на България. Какъв трябва да е бъдещият държавен глава?

Цвета Станева: Често се казва, че президентът има предимно представителни функции. Тази година обаче българският президент трябваше на два пъти да съставя служебен кабинет. И резултатите от работата му са спорни.

Затова, на първо място, бъдещият държавен глава трябва да е различен от настоящия. Трябва да обединява нацията, а не да разделя партии и институции.

Аз подкрепям кандидатурата на проф. Анастас Герджиков и Невяна Митева, защото смятам, че хората на върха в българската политика трябва да са хора на духа, да дават добър пример с биографията и същността си. Кандидатите с номер 15 обединяват всичко това - впечатляваща академична кариера, впечатляващи спортни постижения и опит във военната сфера.

 

Въпрос: Защо е важно на 14 ноември да се гласува с номер 32?

Цвета Станева: Всичко, за което стана дума дотук води до извода, че България има нужда от стабилност, предвидимост, компетентност и визия за развитие. Единствено ГЕРБ и СДС могат да осигурят всичко това за страната ни.

А колкото повече народни представители имат Сливен и Нова Загора в следващия парламент, толкова по-силно ще се чува гласа ни на национално ниво. Това означава повече инвестиции и повече сигурност за региона.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев