Милена Гочева: Време е да има стабилност и сигурност за хората

-------
29.10.2021 / 13:43

Милена Гочева е родена в Сливен. Завършила е „Начална училищна и предучилищна педагогика“ и „Бизнес и администрация“ във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. В момента работи като начален учител в Сливен. Като народен представител ще работи за по-добра връзка между образованието и бизнеса, по-добри условия на труд за българските учители и за повишаване на качеството на висшето образование.

Може да подкрепите Милена Гочева като гласувате с № 32 в бюлетината, с преференция 112.

 

Въпрос: Как се чувствате като учител в Сливен, в навечерието на Деня на народните будители?

Милена Гочева: Първи ноември е празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност. На този ден отдаваме почит към паметта и делото на всички възрожденци, творци и герои, които изковаха най-силното ни оръжие – нашето славно минало. Нашият край обединява и двете – дали сме най-много революционери и хайдути, и в същото време най-много будители на съзнанието. На един ятаган в сливенския музей пише: „на ръката подобава ножа, а на езика – словото“. Много са личностите, родени в Сливен, и оставили трайна следа в българската история, изкуство и литература. Аз се гордея, че съм техен потомък и вървя по земята, по която те са вървели. Да си учител, колкото и клиширано да звучи, е мисия, защото учителят е този, който буди съзнанието на младото поколение, за това какво е наследството, което носим като история, духовност и традиция.

 

Въпрос: Кое Ви накара да се кандидатирате отново за народен представител в листата на ГЕРБ и СДС?

Милена Гочева: Отдавна съм част от ГЕРБ. Заедно с приятелите от младежката организация сме участвали в много инициативи, чрез които искаме да направим мястото, в което живеем по-приветливо и красиво. За мен участието в политиката не е самоцел, не е и детската ми мечта. Аз станах част от тази листа отново, защото виждам тук истинските и можещи хора, тези които са готови да работят в полза на обществото ни за един по-добър и достоен живот. Кандидатирам се за народен представител от листата на ГЕРБ и СДС, защото смятам, че има силите да продължа работата си за развитие на образователната сфера, в която съм ангажирана. Мога да съм полезна с уменията и знанията си.

 

Въпрос: Какво искате да промените/подобрите в сферата на образованието?

Милена Гочева: Като учител, винаги се стремя да науча децата първо да повярват в собствените си сили, а след това, че няма нищо непостижимо, когато се работи с желание. Чрез работата си искам да променя нагласите на децата за учене, развитие и постигането им на бъдещи успехи. Старая се да възпитам у тях отговорност, самостоятелност, прецизност, критичност и умение за самоконтрол и самооценка. Уча децата без страх и притеснение да изказват и защитават своето мнение. Да изпитват уважение към себе си, другарите си, родителите, близките, училището и учителите. За нас образованието остава стратегически и ключов приоритет. Основната ни цел е утвърждаване на учителската и преподавателската професия като професии с висок социален статус. В последните 5 години бяха извършени ключови реформи, политики и инвестиции във всички етапи на системата на предучилищното, училищното и висшето образование. Те трябва да продължат и да получат устойчивост. Трябва да остане и най-важният акцент в тях – човешкият фактор – учителят, преподавателят и всички други, ангажирани в системата на образованието, на които разчитаме като общество. България ще има добро образование и подготвени специалисти във всички сфери, ако успеем да мотивираме повече ученици с по-добри образователни резултати да се включат в педагогическо образование и след това в педагогическа професия и ако насърчим най-добрите студенти да станат преподаватели. Във време на разширяващи се възможности за реализация и увеличаваща се професионална динамика, склонността за включване в преподавателска и учителска професия намалява. Затова в сектора е необходима политика на заплащане, което надвишава средното за страната.

 

Въпрос: А защо трябва да се гласува с номер 32 на тези избори?

Милена Гочева: ГЕРБ и СДС трябва отново да са в управлението на страната, защото опитът и добрите идеи за България не трябва да са жертва на политическото противопоставяне. През последните месеци станахме свидетели на много недоразумения, хаос и неорганизираност, които се отразиха на всички сектори. Време е да има стабилност и сигурност за хората. А това може да го направи единствено Коалиция ГЕРБ / СДС с номер 32 в листата.

 

Въпрос: Освен парламентарни избори, на 14 ноември ще се проведе и президентски вот. Какъв трябва да е следващият президент на България?

Милена Гочева: Много се спекулира с твърдението, че президентът не е важен, че той е само лице с представителни функции, но това не е така. Президентът е човек, който представя страната ни и трябва да носи сигурност и обединение. В последните години за съжаление България нямаше държавният глава, който да обедини и поведе българите. Усещаше се само напрежение и разединение на хората, което особено в тежкото време, в което живеем не помага на никого, напротив. Българският президент трябва да е образован, отворен към всички хора и да може да реагира адекватно в критични ситуации. Трябва да е пример за обществото ни и да спазва Конституцията и законите. Смятам, че кандидатът подкрепен от ГЕРБ/СДС проф. Анастас Герджиков е точно такъв човек.

 

Въпрос: Как изборите ще се отразят на Община Сливен и защо сливналии трябва да участват в тях?

Милена Гочева: Когато имаме стабилно правителство, това се отразява позитивно и на местните власти. Лесно се работи, когато държавата е стабилна. Доказателство за това е постигнатото в Сливен по време на правителството на ГЕРБ. Реализирани са ключови инфраструктурни проекти, финансирани както със средства от държавния бюджет, така и от ЕС. Затова нека на 14 ноември бъдат активни и отговорни, и да гласуват за стабилността и развитието с номер 32.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев