Генчо Димитров: Културата трябва да върви ръка за ръка с бизнеса

-------
30.10.2021 / 13:32

Генчо Димитров е роден в Нова Загора. Завършил е специалност „Археология“ във Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“. В момента е директор на Исторически музей - Нова Загора.

Може да подкрепите Генчо Димитров като гласувате с № 32 в бюлетината, с преференция 104.

 

Въпрос: Вие сте директор на Историческия музей в Нова Загора. Как пандемичната ситуация повлиява на работата на Музея и културните институти в общината?

Генчо Димитров: Културните институти като цяло са сред най-тежко пострадалите в пандемията. Някак свикнахме да говорим за проблемите на ресторантьорите и собствениците на заведения, но не си даваме сметка за друго - туристите идват в дадено населено място не толкова заради кафенетата, колкото заради възможностите да видят нещо ново и различно. Тоест - бизнесът със заведения и културните институции в малките населени места са до голяма степен скачени съдове.

Проблемите при нас не се измерват толкова в пропуснати приходи, колкото в това, че в тези времена хората имат по-труден достъп до култура и духовност. Надявам се, че при по-добро управление на страната ще има по-добри компенсаторни механизми и политики за запазване и развиване на културната инфраструктура. Това е и сред мотивите ми да се кандидатирам в листата на ГЕРБ и СДС.

 

Въпрос: Нова Загора и общината са от така наречените малки населени места в страната, как политическата обстановка влияе на хората там?

Генчо Димитров: Хаосът в държавата създава притеснение за жителите на малки населени места. Връзката между местната и централната власт се нарушава, а това води до забавяне на важни проекти, до липса на предвидимост и невъзможност да планираш следващите стъпки в развитието.

В този смисъл, жителите на Нова Загора са чувствителни и са лакмус за настроенията в обществото по принцип. Надявам се това да се отрази и на изборите и да доведе до по-голяма представителност в Народното събрание на кандидатите под номер 32.

 

Въпрос: Какви мерки според Вас трябва да се предприемат, за да се запази културният живот не само в региона, но и в страната?

Генчо Димитров: Отново ще го кажа - трябва да вървим ръка за ръка с бизнеса, с туристическия сектор. Дълги години у нас културните среди гледаха на бизнеса просто като на спонсор, като на донор. Трябва обаче да седнем на една маса, да поговорим за взаимовръзките помежду ни и да поставим разговора за финансиране в културната сфера на ново ниво.

Необходимо е да се създаде цялостна стратегия за развитие на културната сфера със стъпки, отчитащи спецификата на регионите, състоянието на културната инфраструктура и творческия потенциал. Оттам - не трябва да разчитаме само на държавата. С други думи - трябва да се развие и културният мениджмънт.

И не на последно място - да не губим връзката с хората, т.е. с публиката.

 

Въпрос: Защо е важно да се развива културната инфраструктура в малките населени места?

Генчо Димитров: Тя носи “невидими” на пръв поглед приходи в местната икономика. Всички музеи, театри, читалища и концертни зали трябва да се пазят, реновират, но и изпълват със смисъл. Всеки такъв обект е част от уникалността на даден град или село.

В последните години се направи много за развитието за културния туризъм, но все още изоставане значително от Запада в това отношение и считам, че разковничето е именно в помощта, която можем да получим от бизнеса. Видимо е непосилно държавата сама да се справя с така богатото си културно наследство.

 

Въпрос: Вие сте млад човек, който живее и работи в Нова Загора. Как според Вас трябва да се провокират младите хора, за да се връщат и развиват в родните си места?

Генчо Димитров: Това не трябва да бъде провокация. Трябва да е естествен избор, но и подплатен с възможности.

Това не са просто нови работни места и добри доходи. Това означава добра местна власт, реновирана инфраструктура, повече детски градини и добри училища, качествена медицинска грижа, възможности за свободното време. Всичко това е сред важните неща за младите хора.

Смятам, че вътрешната миграция в следващите години ще намалее, под влияние на растящия IT-сектор и невъзможността на големите градове да поемат бързото разширяване. Затова общини като Нова Загора трябва да сме готови, работейки за повече условия за добър живот на младите хора.

 

Въпрос: Ако на 14 ноември спечелите доверието на хората и успеете да станете част от 47-мото Народно събрание, какви ще са приоритетите в работата Ви?

Генчо Димитров: Ние до голяма степен ги начертахме в този разговор. Аз искам да работя за запазване и развитие на културната инфраструктура, за подкрепа на сектора в пандемични времена и за реализиране на работеща стратегия. Но такава, която да не работи само в София, но и в Нова Загора.

 

Въпрос: Защо е важно на 14 ноември да се гласува с номер 32?

Генчо Димитров: Всички видяха до какво доведе политическото противопоставяне и недиалогичността в Парламента. Не смятам, че сме толкова богата и уредена държава, че да правим избори през няколко месеца.

Затова се надявам хората да се доверят отново на кандидатите на ГЕРБ и СДС. Ние доказахме, че знаем как да управляваме и можем да го правим по-добре от всички. Отчетохме грешките си, слушахме хората и сме готови да поемем управлението, за да работим в интерес на всички българи.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев