Диан Червенкондев: Ще има санкции за кметове и общински съвети по Закона за общинските бюджети

Д.Червенкондев
02.02.2011 / 13:51

Кметовете на общини се задължават да разработят индивидуалния си бюджет в срок от 30 работни дни от публикуването на Закона за държавния бюджет. В рамките на тези дни всеки кмет трябва да внесе общинския бюджет в комисии, за да бъде разгледан документа и от общинския съвет. „Ако кметът не направи това в срок, ще бъде спряно изплащането на неговата заплата”, заяви народният представител от ПП ГЕРБ и член на Комисията по бюджет и финанси Диан Червенкондев, във връзка с вече разгледаните и приети на първо четене в пленарна зала промени в Закона за общинските бюджети.

Промените в Закона за общинските бюджети бяха внесени от депутати от ГЕРБ, които имат опит като общински съветници, кметове на общини и имат за цел да се доуточнят ангажиментите и задълженията на кметовете и на общинските съвети, свързани с приемането на местните бюджети, в унисон с приетия вече като макрорамка Държавен бюджет, от който са част общинските бюджети.

Според Диан Червенкондев със Закона за общинските бюджети се регламентира разглеждането и приемането на общинските бюджети в определени срокове.

„Това е направено с цел да се предотврати злоупотребата на част от кметовете в страната, които не харесвайки своята нова рамка, която е гласувана от НС, не искат да разгледат новите си параметри и съгласно нормалната финансова практика и Закона за устройство на държавния бюджет, не разглеждат своите нови актуализирани общински бюджети, а харчат по 1/12 от предния си бюджет, който може би е по-добър от този, който в момента е гласуван от НС. Затова, ако в този 30-дневен срок кметът не внесе предложението в общинския съвет, неговата заплата ще спре да се изплаща”, каза Червенкондев. Той допълни още, че новите промени в закона предвиждат санкции и за общинските съвети. Те се задължават в срок от 15 работни дни да разгледат общинския бюджет, да дебатират по него и съответно да го приемат или не. Ако това не бъде направено в 15-дневния срок, ще спрат възнагражденията и на общинските съветници.

„Това е с цел да се регламентират правата и задълженията на длъжностните лица в общинските администрации. Държавният бюджет не може да си позволи да има неяснота в някоя община и нещо, което не е в унисон с приетите в Народното събрание макрорамки”, заяви депутатът.

Промените ще влязат в сила още от тази година. В момента от който се приемат в Народното събрание, oбщините, които не са разгледали все още своите бюджети за 2011 година, ще бъдат длъжни да се съобразяват със сроковете, които са възложени.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев