Христо Христов: Важно е да положим минимални усилия, да се обединим и да се справим заедно с предизвикателствата

----
20.12.2021 / 14:38

„Живеем в тежко време, съпроводено от безпрецедентни кризи – здравна, икономическа и финансова. Тези изпитания са трудни за всички - и за хората, и за бизнеса, и за общинските структури. Затова е важно да положим минимални усилия, да се обединим и да се справим заедно с предизвикателствата“. Това заяви общинският съветник от ГЕРБ Христо Христов по време на последното за годината заседание на Общински съвет.

Местният парламент гласува промяна в Наредбата за определяне размера на местните данъци и такси. Така от следващата година такса „смет“ в Сливен ще бъде увеличена средно с 58 стотинки до 1 лв. и 25 ст. на месец.

По време на дебатите Христо Христов заяви, че минималното увеличение е съобразено с възможностите на хората. „Данъкът върху недвижимите имоти за следващата година остава същия, без промяна. Според разчетите близо 2 млн. ще са допълнителните приходи, като Общината ще продължи да дофинансира разходите за сметосъбиране, сметоизвоване и чистота с 2,5 милиона”, обясни Христов.

Той уточни, че община Сливен поддържа една от най-ниските ставки в страната. „В момента промилът в Община Сливен е два, с увеличението ще достигне почти 3. Община Пазарджик е с 13,5 промила, Хасково е с 13. Община Силистра е с идентичен промил като Сливен“, каза още Христо Христов и допълни, че и след увеличението, таксата в Сливенска община ще е сред най-ниските в страната.

Общинските съветници днес решиха още Община Сливен да изгради фотоволтаичен парк, за да покрива нуждите си от електроенергия и да не е толкова зависима от енергийния пазар, където цените се променят драстично.

Кметът Стефан Радев уточни, че за последните месеци сметките на общината са се увеличили от 1 милион лева за година на 3-3,5 милиона на годишна база. Ако и през 2022 година има поскъпване на тока, се очаква разходите да надминат 4 милиона лева.

„Основната ни цел е да бъдем не зависими от колебанията и промените на пазара на ел. енергията. Това е устойчиво решение за общината в дългосрочен план. Изцяло в духа на съвременните очаквания и намерения, във връзка със зелената сделка и трансформацията на енергийните системи. Амбициозна и нелека задача, но смятаме, че тези смели решения са добри и в интерес на гражданите", каза Радев.

Още снимки от новината

----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев