Проведе се първият етап от проекта за зрително затруднени деца и млади хора

001
05.02.2011 / 19:23

В Областна администрация – Сливен днес се проведе първият етап от проекта „Под слънцето има място за всички, има и за нас”, организан с помощта на МГЕРБ – Сливен. Той е насочен към зрително затруднени деца от Сливен, които учат в общообразователни училища и техните родители, както и към млади хора и семействата им.

По време на първия етап бяха обяснени основните неща, които трябва да знаят всички родители и близки, как и какво трябва да правят със своите деца и как да подхождат в различните ситуации.

Според Митка Инзова - педагог на зрително затруднени деца и член на екипа, осъществяващ проектните дейности, поради незнание за някои неща, родителите и близките на зрително затруднени деца имат неадекватно поведение спрямо собствените си деца.

„Всички родители са много заинтересовани, грижат се от години и правят всичко за децата си, но понякога се получава така, че просто от незнание имат неадекватно поведение към собствените си деца, което води до негативни реакции от страна на децата”, обясни Инзова. Според нея, работата на екипа от специалисти започва, когато свърши работата на лекаря и специалистите трябва да подготвят детето за реалния живот, да може то да бъде самостоятелно, а не да бъде постоянно обгрижвано и да няма възможност да се развива като самостоятелна личност.

Инзова допълни още, че работата с децата трябва да започне още от бебета, за да могат да се подпомагат родителите, както е навсякъде по света. За да стане това, трябва да има изградена връзка от лекарите и да се подава информация към другите институции.

„Радвам се, че успяхме да тръгнем отнякъде. Искахме да сложим началото и да покажем, че родителите имат нужда да бъдат подмогани от самото начало, защото развитието на техните деца не е само медицинско, те имат нужда и от друга помощ. Много съм щастлива, че ГЕРБ – Сливен откликна на нашата молба и ни помогна да реализираме този проект”, каза в заключение Митка Инзова.

Проектът е отворен и в него могат да се включат по всяко време всички, които имат нужда. Той има за цел да постигне личностна промяна у зрително затруднени деца и млади хора, което да им даде мотивация за усвояване на практически умения за справяне с различни ситуации. Проектът ще им помогне да придобият реална преценка за собствените си възможности и начините за тяхното приобщаване към своите зрящи връстници.

Още снимки от новината

002
003

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев