Мария Белова: Новите управляващи спират проектите за рехабилитация на 24 основни напоителни съоръжения

----
03.02.2022 / 10:07

Министерство на земеделието спира изпълнението на проектите за рехабилитация на 24 основни напоителни канала по мярка 4.3 от ПРСР на стойност близо 107 млн. лв. Проваля се възможността за осигуряване на нови поливни площи в земеделските райони с плодове и зеленчуци в Пазарджик, Стара Загора, Сливен и Попово. Да не говорим, че има опасност поливният сезон за българските земеделски производители, в района на Попово например, да бъде провален. Това заяви по време на заседание на Комисията по земеделието и храните в Народното събрание народният представител от ГЕРБ Мария Белова.

Тя припомни, че след като бяха отхвърлени средствата за цялостната рехабилитация, включително отводняване, на обектите на НС по Плана за възстановяване и устойчивост от служебното правителство, единствената възможност за разширяване на поливното земеделие беше рехабилитацията на спрените от сегашното правителство съоръжения. „Това беше единствената възможност за значително подобрение на напоителната система в страната. С намаляването на разходите и рехабилитиране на системата, водата за напояване можеше да се предоставя на достъпни цени до ползвателите. За мен това е огромна крачка назад в усилията за възстановяване на поливната система и в ущърб на земеделските производители”, коментира Белова. „С това свое решение Министерството ще нанесе вреда и на самото Дружество „Напоителни системи“ ЕАД. Само напомням, че спрените проектни предложения бяха одобрени от служебния министър на земеделието Христо Бозуков на 5 юли 2021 г., с което е потвърден и наличния финансов ресурс за тях. Тогава на власт вече не беше ГЕРБ“, обясни Мария Белова.

Според нея решението е нецелесъобразно, защото при сключването на нови договори, ако изобщо вече има такава възможност, цените за рехабилитацията ще са значително по-високи заради инфлацията през последните няколко месеца и сериозното покачване на цените на материалите за това. Категорично това управленско решение е във вреда на обществения интерес, каза още Мария Белова и допълни, че средствата на обща стойност 107 млн. лв. са от ПРСР 2014-2020 и срокът за изпълнение на договора е 1 октомври 2023 г. „Тук трябва да отбележим, че съществува риск от загуба на тези средства, въпреки възможностите за прехвърлянето им по други мерки. С изпълнението на спрените договори беше заложено да се рехабилитират общо 24 главни напоителни канала с потенциал минимум 50% икономия на вода и увеличаване на обема на поливните площи с минимум 200 000 дка или двойно на настоящия обем поливани площи. Най-голямо увеличение на поливните площи се очакваше в районите с най-голяма недостиг на вода според вида на отглежданите култури – Пазарджик, Попово, Стара Загора и Сливен. Провалът на реализирането на тези проекти означава и все по-голяма вероятност изобщо да не може да се провежда поливен сезон на територията на клон Долен Дунав или това е долината на малините в България – Попово. Застрашени са и 60 000 дка в Пловдив за настоящия поливен сезон“, обясни Белова.

По нейно настояване темата ще бъде обстойно обсъдена на следващо заседание на Комисията по земеделието и храните.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев