Мария Белова: Бездействието на правителството за удължаване на Механизма за обратно начисляване на ДДС, ще върне данъчните измамници

----
03.02.2022 / 10:09

Бездействието на правителството и Министерството на финансите, по отношение на удължаване на Механизма за обратно начисляване на ДДС след 30 юни, ще върне практиката за измами с ДДС. По време на заседание на Комисията по земеделието и храните в НС народният представител от ГЕРБ Мария Белова постави въпроса водени ли са разговори за така наречената нулева ставка на ДДС. От Министерство на земеделието заявиха, че темата с Министерство на финансите не е била на дневен ред и не е обсъждана. „Ние не можем да подкрепим бюджет, в който е записано, че Механизмът се прилага до 1 юли“, каза Белова.

Тя припомни, че Механизмът за обратно начисляване на ДДС при търговия със зърнени култури е доказано най-ефективния инструмент за противодействие и борба с данъчните измами с ДДС. След въвеждането на механизма е отчетен значителен спад на нивото на данъчните измами с ДДС при доставките на зърнени и технически култури, ограничаване на нелоялната конкуренция в отрасъла и предоставяне на значителен допълнителен финансов ресурс на търговците и преработвателите в бранша. В тази връзка срокът за прилагане на мярката е удължен до 30 юни 2022 г. и е разширен списъкът със стоки, за които се прилага механизмът за обратно начисляване на ДДС.

На този етап правителството не предвижда удължаване на срока, което означава, че от 1 юли ДДС измамниците се връщат. Това автоматично означава, че от същата дата, при търговията със зърнени култури, ще се начислява 20% ДДС, каза Белова.

В този случай преработвателните предприятия, освен с високите цени на тока, ще трябва да предвидят допълнителни средства и за внасяне на ДДС. „Освен държавата, губещи от ДДС измамите са и добросъвестните фирми и инвеститори, най-вече заради нелоялната конкуренция и нарушаване на пазарните принципи. Често се случва в схемата неволно да попаднат добросъвестни компании, на които след това данъчните отказват право на данъчен кредит. Затова е важно в най-бърз порядък този въпрос да се обсъди от правителството и Механизмът да се удължи“, каза още Белова.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев