ГЕРБ – Сливен дари икона за новия параклис „Св.св. апостоли Петър и Павел” в село Бозаджии

-------
08.11.2022 / 16:47

Днес официално беше осветен параклисът „Св.св. апостоли Петър и Павел” в сливенското село Бозаджии. По този повод ГЕРБ – Сливен дари икона за свещеното място.

Градежът на параклиса е започнал на 11 септември 2014 г. Теренът е предоставен от Община Сливен, който се намира в двора на бившето училище в Бозаджии. При разчистването на двора местните хора са открили и съхранили първото стъпало на училището, на което е изписана датата на неговото построяване – 1926 година. Училището е съборено през 80-те години на миналия век. Много преди това учениците от Бозаджии вече са учили в съседното село Скобелево.

Църковният ритуал за освещаването на параклиса днес отслужиха свещеници от Сливенска митрополия.

Средствата за строежа са дарени от Сливенската митрополия, Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий и дарители. За градежа са помагали хора от селото, каза кметският наместник на Бозаджии Яна Петрова.

Параклисът е изографисан от Лука Делийски – зограф от гр. Септември.

Яна Петрова уточни, че предстои да бъде поставен и паметен знак за съществуването на старото училище, като ще се използва откритото стъпало.

Общинските съветници от ГЕРБ – Сливен поздравиха жителите на Бозаджии и кметския наместник на селото за благородна инициатива, осъществена с много желание. „Това е кауза, която винаги обединява една общност и поздравявам всички, които са се включили в нея”, каза общинският съветник Христо Котов.

Още снимки от новината

----
-------
-------
-------
-----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев