Десислава Танева очаква да се стигне до споразумение със зърнопроизводителите

001
19.03.2011 / 10:19

Депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание Десислава Танева заяви, че се надява да се стигне до споразумение със зърнопроизводителите заради планираните от тях протестни действия в понеделник. „Ние разговаряме и се надявам, че ще стигнем до споразумение. Годината беше добра. Имаше увеличение на субсидиите, въпреки финансовата кризата. Надявам се да постигнем един разумен диалог с тях. Всички точки от меморандума между правителството и Националната асоциацията на зърнопроизводителите (НАЗ) са в процес на изпълнение в рамките на възможностите. Например това, което към момента все още не е финализирано от исканията на зърнопроизводителите, е нотификацията за акциза на горивата. Такава нотификация беше изготвена и се надявам, че до средата на годината тя да бъде готова”, каза Танева. Според нея всички останали договорки са изпълнени или се изпълняват и плащанията се извършват.

В процес на изпълнение са исканията по отношение на данъчните облекчения на земеделските производители. „Надявам се, че до другата седмица ще имаме готовност за промяната в Закона за облагане на доходите на физическите лица, с което ще отговорим на техните искания. Затова се надявам и този проблем да бъде решен за 2011 г. Водим разговори. Мога да дам за пример нещо, което сме обсъждали и сме го изпълнили. Става дума за данъчните облекчения при инвестиции в Закона за корпоративното подоходно облагане, който влезе в сила от 2010 г. Нотификацията за това бе получена преди 31 март, така че това е изпълнен ангажимент”, допълни депутатът.

Танева информира, че в сряда на заседанието на Комисията по земеделие и гори ще бъдат изслушани министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и изпълнителният директор на ДФЗ Светослав Симеонов. Ще се засегне въпросът с изплащането на субсидиите. Тя изрази удовлетворение, че плащанията са стартирали навреме – на 14 март, но има процедури, които няма как да бъдат пренебрегнати или да не спазят и най-вероятно това е причината да бъдат забавени. „Надявам се, че това, което трябва да се направи като проверки, като изчистване на застъпванията, да стане възможно в най-кратък срок”, каза Десислава Танева. Тя не вижда основания за оставката на земеделския министър. Според нея стриктното изпълнение на процедурите по регламенти, по които България е страна и забавянето с три дни не е основание за оставка на министъра. „Напротив – в година на криза, в година, в която други съседни страни нямаха изобщо национални доплащания за земеделските производители и получиха по-малко средства, отколкото предходната година, нашият министър постигна успех, като защити бюджет, който е и по-висок от предната година. Това е безспорен категоричен успех в такава финансова година”, допълни Танева.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев