Народният представител Мария Белова и общински съветници от ГЕРБ се включиха в празничното шествие в Сливен

-----
24.05.2023 / 17:38

Народният представител Мария Белова и общински съветници от ГЕРБ се включиха в празничното шествие в Сливен по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност - 24 май. Празничното шествие на сливенските училища тръгна от Градската градина, премина по булевард „Цар Освободител” и приключи пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. В шествието се включиха учители, ученици, културни и просветни дейци, народният представител Мария Белова, кметът на Сливен Стефан Радев и неговите заместници, председателят на Общински съвет Димитър Митев, общински съветници, носителят на наградата „Аргира Жечкова" за 2023 година – Веселина Тонева, която е и общински съветник от ГЕРБ, ученици, спечелили национални и международни награди от състезания и олимпиади. Шествието бе предвождано от Военния духов оркестър и мажоретни състави.

Мария Белова поздрави жителите и гостите на Сливен. „На този ден всички с вълнение слушаме химна „Върви, народе възродени…“ по стихове от Стоян Михайловски и музика на Панайот Пипков, и се прекланяме пред великото дело на Светите равноапостоли - братята Кирил и Методий, на техните ученици и всички просветители, съхранили през вековете българската книжнина и духовност. Днес ние се прекланяме пред мъдрите учители, дарили ни буквите. Поклон и пред всички Вас, които довеждате всяко знание до ума и сърцата ни. Благодарим Ви, че продължавате делото на братята Кирил и Методий, че крепите българщината и възпитавате децата ни в дух на родолюбие и вяра в непреходните човешки ценности. Казват, че няма нищо по-велико от свободния дух и нищо по-силно от знанието! Затова дерзайте, не спирайте да творите с интелекта си! Честит празник на българската просвета и култура!“, каза Мария Белова.

По време на тържествената церемония, посветена на празника, която се проведе на централния градски площад „Хаджи Димитър“ кметът Стефан Радев заяви, че за българите, 24 май е свещен ден, който предизвиква вълнение, непознато за други народи. „Пътят на буквите ни, на словото и писмеността е изстрадан и заслужава нашата почит. Щастлив съм, че трепетът от този празник не намалява с годините. Децата ни носят нашата духовна и културна памет, закодирана в гените ни още от първоучителите Кирил и Методий и техните последователи. Тази памет ни е превела през мрачните векове. Живеем във време на предизвикателства, на промени, което още повече изисква от нас да съхраняваме културата си, родовата си памет, нашата духовност", каза кметът.

Приветствие отправи и Веселина Тонева, която заяви, че високо оценява получената награда и подкрепата на хората. „Словото, ръка за ръка с вярата, е съхранило българския народ през дългите години на робство. Словото, което ни обединява и днес и което ще ни води и в бъдеще, благодарение на което ще ни има и нас, което ще ни носи нови радости и нови победи в сферата на книжовността", каза тя.

Ученици от Сливен поднесоха гирлянд пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

След тържествената церемония, на откритата сцена на площад „Хаджи Димитър" кметът връчи наградите на ученици, носители на награди от национални и международни състезания и конкурси, с участието на децата от проекта „Музиката вместо улицата". След награждаването на сцената, пред сливенската публика, излязоха музикантите от ансамбъл „Пирин".

Вечерта от 19,30 часа на площад „Хаджи Димитър“ започва концертът на Владимир Ампов – Графа и българската група Intelligent Music Project.

Още снимки от новината

-----
-----
-----
-----
-----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев