Веселина Тонева е носител на тазгодишната наградата на името на Аргира Жечкова

-----
24.05.2023 / 09:49

Веселина Тонева - главен учител и преподавател по български език и литература в ППМГ „Добри Чинтулов“ и общественик е носителя на тазгодишната наградата на името на Аргира Жечкова - видна представителка на девическото образование в Сливен, основателка на благотворителното дружество „Майчина длъжност“. Веселина Тонева е с 35-годишен професионален опит в сферата на образованието. Тя е общински съветник от ГЕРБ и зам.-председател на Общински съвет – Сливен.

„Това отличие е чест за мен – един обикновен народен учител по български език и литература. С дълбоко вълнение си спомням първите си години като учител, с моите първи колеги. Благодаря на инициативния комитет, съставен от родители и общественици, който ме номинира за тази награда“, каза Веселина Тонева, подкрепена също от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин“ при БАН, Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ и Регионален исторически музей – „Д-р Симеон Табаков“. От постъпването си в ППМГ „Добри Чинтулов“ Веселина Тонева започва издаването на училищния вестник „Будител“, който продължава да излиза и до днес. Създава група за художествено слово, която участва в училищни и общоградски тържества, а също и в прояви на Регионалното управление на образованието – Сливен. Включва се активно в различни общоградски инициативи - отбелязването на 200 години от рождението на Добри Чинтулов, поставянето на паметна плоча на българското военно гробище в унгарския град Харкан, общоградско състезание „Пиша и чета правилно“. От 2016 г. насам по нейна инициатива се провеждат ежегодно публични диктовки по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост.

Диплом от кмета получиха и всички номинирани за престижната общинска награда „Аргира Жечкова“ учителите Маргарита Гиргинова, Мирена Сергеева, Добрина Иванова, Ани Димитрова, Весела Паскалева, Славея Иванова. Изявени учители и творци бяха наградени за постиженията си с отличия на Община Сливен на тържественото събитие, посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Негов домакин бе кметът Стефан Радев.

С Грамота на Община Сливен бяха отличени и преподаватели, подготвили лауреати от национални олимпиади по различни предмети, някои от тях и с международни изяви.

Сливен изказа признанието си и към утвърдени деятели на културата – творци на словото, четката, музиката и изследователи, за тяхната дългогодишна дейност и принос в различни области на изкуството и науката.

С наградата „Неофит Рилски“ бяха удостоени осем учители от ОУ „Д-р Иван Селимински“, ОУ „Юрий Гагарин“, ОУ „Д-р Петър Берон“ – с. Желю войвода, СУ „Константин Константинов“ и ОУ „Паисий Хилендарски“ – с. Тополчане. Изявени директори на детски градини в Сливен бяха удстоени с Грамота на Общината за приноса си в развитието на образованието. За принос в развитието на културата и обществения живот бяха отличени Драматичен театър „Стефан Киров“, Държавния куклен театър и РБ „Сава Доброплодни“.

Кметът Стефан Радев поздрави всички номинирани и наградени учители и дейци на културата. „Днес празнуваме стремежа на България за духовно извисяване и културно развитие и аз съм щастлив, че Община Сливен може да отличи толкова изтъкнати учители и дейци на културата Убеден съм, че нашият народ е много богат със своята история, традиции и култура и ние с право се гордеем с тях. Наш дълг е да предаваме всичко това на поколенията след нас. Вие сте тези, които го правите и на които дължим това. Благодаря ви! Бъдете здрави, вдъхновени и благословени“, каза кметът.

Изпълненията на Симфоничния оркестър и на оркестъра към АНПТ „Сливен“, под диригентството на маестро Георги Андреев, допринесе допълнително за празничното настроение.

На тържествената церемония присъстваха и народните представители от ГЕРБ Десислава Танева и Мария Белова, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, ръководството на Община Сливен, общински съветници, директори на училища, преподаватели, близки и ученици на наградените.

Организатор на събитието е Община Сливен.

Още снимки от новината

-----
-----
-----
-----
-----
-----
-----
-----
-----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев