Мария Григорова: „Сесията на 7 април включва 50 предложения, очакват се две допълнителни”

001
06.04.2011 / 15:44

Председателят на Общинския съвет в Сливен Мария Григорова, която е от ГЕРБ заяви, че редовното заседание на местния парламент ще се проведе на 7 април. Дневният ред включва 50 точки, но се очаква общинската администрация да внесе още две извънредни предложения, които се нуждаят от бързо и адекватно решение. Едното касае безлихвен заем на Младежкия дом, а другото предложение се отнася до изменение на бюджета за 2011 година. „Администрацията се аргументира за бързото включване в дневният ред”, каза Григорова. Първа точка от дневният ред е изменение на условията и реда за установяване жилищните нужди на граждани, настанени под наем и продажба на общински жилища. „Тук се включват два основни аспекта. Първият е, че общината ще може да продава жилищата, в които нямаме настаняване. Това са жилища, които общината е получила като обезщетение или по договор с различни инвеститори, но не са довършени, за да са годни да се настанят социално слаби. Другата част е жилища, които не се използват в срок от три месеца по неизвестни причини и шест месеца по обективни причини, да се изваждат, за да може да се настаняват други нуждаещи се”, заяви председателят на Общинския съвет в Сливен. Друга точка от дневният ред е изменението на бюджета на общината за 2011 г. „Най-важният момент, който налага промяната, е решение, взето на предходна сесия на Общинския съвет за преструктуриране на общинския пазар като общинско предприятие. Община Сливен трябва да приеме имуществото на дружеството и пазара минава като общинско предприятие, като ще се запазят работните места, което е свързано с отразяване в бюджета”, допълни Григорова.

На сесията се очаква да бъде одобрен окончателно проектът „Ситуационно решение на пътен възел „Розова градина”, като изменение на действащи устройствени планове на гр. Сливен”. „Ще се промени проектът като се предвиди разширение на улицата към „МБАЛ д-р Иван Селимински” в двупосочна улица. Така ще удовлетворим изискванията на ръководителите на лечебните заведения. И още - Кожно-венерическият център е едно работещо дружество и както се знае, гражданите в нашата община имат нужда от услугите на диспансера. Не е ясно какво ще бъде по-нататъшното развитие на диспансера, защото финансирането от държавата е спряно и или не покрива до никаква степен разходите. По Закона за лечебните заведения има два варианта за тези заведения - както е сега – медицински център, или да бъде отделение към областните болници. Трябва да се види и какво ще стане със сградния фонд, който е общинска собственост и не трябва да се допуска общината да го изгуби като собственост”, поясни Мария Григорова.

Общинските съветници ще приемат и Общинската стратегия за развитие на социалните услуги, съгласно изискванията в промените за Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, които са от края на 2010 г. До сега се работеше на отделно за деца, за възрастни хора, за хора с увреждане поотделно. Това е първия документ, който обединява всички услуги за налични, бъдещи и рискови групи на територията на областта. „До сега такова нещо не е правено. Това от една страна дава много по-голяма яснота за ситуацията на общинско и областно ниво, а от друга страна дава възможност да бъдат изведени приоритети за различните рискови групи, което от друга страна подпомага процеса на планиране”, каза Григорова. Общинската стратегия е за период от пет години и за всяка година се разработва годишен план за действие, който също трябва да бъде приет на общински съвет и в който трябва да бъдат заложени всички настоящи действащи услуги на територията на общината, независимо за коя целева група се отнася.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев