Правим матрица за действие след успеха в Сливен

Цветан Цветанов
30.03.2011 / 16:03

Медия: вестник "24 часа"

 

 

- Министър Цветанов, охранителят Стефан Петров имал ли е съучастник при нападението на банката в Сливен?

- Категорично не. Това са импровизации, които се тиражират в публичното пространство. Само задържаният извършител е участвал. Разследването за мотивите и евентуалната подготовка продължават колегите в Сливен.

- Носел е патрони за "Калашников", намерихте ли такова оръжие?

- Не. Колегите установиха още в началото, че боеприпасите за това оръжие са доста ръждясали.

- Кое изигра решаваща роля за успешния край на заложническата криза?

- Професионализмът на колегите и стечението на обстоятелствата. Факт е, че не сме имали подобен случай, в който да участват като екип различните служби в МВР. Имало е учения и инструкции, но на практика това е първият случай, който действително имаше един благоприятен завършек.

- С какви заповеди изпратихте в Сливен барети и психолози?

- Щом получих информация за случая, разговарях с директора в Сливен и с шефа на Института по психология Неделчо Стойчев, за да могат да се дадат указания за преговорите, които трябваше да започнат. Целта бе служителите да са подготвени какво може да поиска от тях похитителят.

През това време започна подготовката за излитането на екипа от София, за да може, отивайки на място, да започнат активно да работят. Премиерът веднага даде възможност да се ползва самолета "Спартан".

- Бяха ли готови баретите да влязат в банката и да обезвредят похитителя?

- Баретите са най-сериозната структура, която може да реагира при подобни случаи. В конкретната ситуация бе изграден специален щаб, който да е в състояние във всяка секунда от развитието на кризата да вземе най-правилното решение.

- Защо, след като Петров освободи всички заложнички, бе решено да не се влиза, а да се чака?

- Най-важното и водещото бе да се съхранят животът и здравето на всички заложници. След като бяха освободени, ние нямахме вече нещо, което да ни провокира да предприемем действия за предотвратяване на поражения.

Въпросът е, че имаше вече едно спечелено доверие на похитителя, докато той освобождаваше заложниците. Фактът, че остана сам, не предизвикваше никакви съмнения, че може да се стигне до фатален край. Освен това, ако се бе случило нещо друго, щяхме веднага да бъдем обвинявани, че сме ликвидирали лицето, което е държало заложниците.

Това беше правилното решение, защото ние сме правова държава и съдът е този, който трябва да отсъди справедливо тежестта на отговорността.

Много е важно да се знае, че държавата и законът ще бъдат безкомпромисни към всеки, решил да направи подобно деяние. Почти всеки престъпник, след като бъде задържан, се покайва, признава грешката си и съжалява. Но все пак ние трябва да се грижим и за пострадалите от подобни случаи. В момента все пак имаме един тежко ранен охранител.

В самото начало на задържането на заложници имаше и стрелба, която можеше да доведе до фатален край и на други граждани, които бяха близо до мястото. Има и имуществени поражения на офиса.

- Очаквате ли да се появят имитатори на този грабеж със заложници?

- Не смятам, защото всеки един човек трябва да си направи равносметка какъв ще е резултатът. Един човек, който може би часове преди да влезе в банката, е имал възможност да живее със своите близки и приятели в с. Кортен, вече е загубил всичко. Животът на този млад човек се променя коренно.

- Ще поискате ли по-сериозен контрол при даване на разрешения за оръжие?

- Трябва да има дебат по тази тема, не аз да формулирам определено решение. Трябва да се види какво може да се оптимизира, за да не се стига до такива инциденти. Да се направи така, че хора, които нямат необходимата пригодност, да не получават разрешение за оръжие. Трябва да се има предвид обаче, че минаването на един човек на психотест не дава гаранция, че след определено време той пак няма да стигне до подобно деяние.

- Ще се правят ли допълнителни тренировки на полицаи по места, за да се научат как да реагират в такива ситуации?

- Вчера проведох среща с директорите на службите, които участваха в операцията в Сливен. Възложил съм да бъде подготвена заповед, по която работни екипи да анализират случая от самото начало до края, за да може да разработим една матрица, по която да се действа при подобни ситуации.

Целта е този план с конкретни стъпки да се въведе във всички областни дирекции. Идеята е баретите да бъдат част от един допълнителен учебен екип, по който да бъдат подготвени екипи по места из цялата страна за спасяване на заложници. Командосите са най-подготвени за тези ситуации, но ако те нямат възможност бързо да стигнат, трябва да има и други подготвени служители.

- Преди минути приключи отчетът на ГДБОП, дадохте им висока оценка, но в кои сектори има какво още да се желае?

- Наистина ГДБОП имаше много успешни операции. Факт е обаче, че контрабандата e проблем в цяла Европа. Бяха задържани огромни количеста такива стоки, но страната ни се очертава като транзитна дестинация за контрабандни цигари за страните от ЕС. В тази връзка сме извели като приоритет противодействието на това престъпление, запознали сме нашите партньори от Европол и работим съвместно по определени групи, свързани с по-големите канали.

- Кои са те?

- Няма да конкретизирам, но ще отбележа последната операция, при която колегите от Хасково удариха сериозен канал. Ние контролирано оставихме да влязат определените количества - около 8-10 тира, те бяха разтоварени в различни градове в страната, след което задържахме всички количества за вътрешния пазар и подготвените за износ.

- Смятате ли, че решението за присъединяването ни към Шенген ще бъде решаващо за резултата на изборите през т.г.?

- Най-важният приоритет за правителството и МВР беше да покрием техническата готовност, което вече е направено. Надявам се, че решението за присъединяването ни ще бъде взето още при унгарското председателство.

В момента има много сложни процеси, които текат и в Северна Африка, и в Либия и които биха били допълнителна предпоставка за вземане на съответното решение.

Надявам се, че политическото решение ще бъде взето на базата на критериите, които са били като изискване към всички досега приети в Шенген.

- Вие сте шеф на предизборния щаб, решено ли е вече кой ще е кандидатът на ГЕРБ за президентските избори?

- Обсъждани са 3 кандидатури. Както беше оповестено и от лидера на партията - премиера Борисов, това решение ще бъде взето през юни или юли. Смятам, че тогава ще може да бъде ясно всичко по номинациите и одобренията на структурите за кандидатурата.

- Смятате ли, че съдът "Антимафия" ще започне да работи на практика от 1 август?

- Правим всичко възможно да си изпълним ангажимента по законодателството, което бе прието. Знаете, че спецсъдът бе част от цялостната реформа, която се провежда от правителството в борбата с тежката организирана престъпност.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев