Теодора Маринова: Отхвърлянето на план-сметката за почистване ще доведе до увеличаване на незаконните сметища

-----
20.12.2023 / 16:43

Общинският съвет в Сливен не прие днес план-сметката за чистотата за тази и следващата година. Двете предложения бяха внесени за втори път, след като на предишното заседание общинските съветници гласуваха отново против. Аргументите им тогава бяха, че промяната на план-сметката за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа или други съоръжения на битови отпадъци и поддържане на чистотата на територии за обществено ползване за 2023 г. и план – сметката за 2024 г. не са обсъждани в Комисиите. Тази седмица предложенията бяха дискутирани обстойно във всички постоянни комисии.

Според общинския съветник от ГЕРБ Теодора Маринова, днешното решение на местния парламент ще доведе до увеличаване на незаконните сметища, а от там и до екологични проблеми. По думите й неприемането на план-сметката за чистотата за 2024 година означава намаляване на кратността на сметосъбирането и намаляване на други дейности по чистотата.

„Забавянето на сметопочистването или увеличаването на периода между почистванията в града и населените места в общината, може да доведе до екологични проблеми. Надявах се колегите да проявят разум и да подкрепят план-сметката за чистотата за 2023 и 2024 година. По време на дебатите в залата не чух аргументи, които да подкрепят това тяхно решение. Чухме критики, но не и реални предложения от страна на общинските съветници, които гласуваха „Против“ или „Въздържал се“. Това ме кара да мисля, че тук става въпрос за политическо решение, а не за реален проблем“, коментира Теодора Маринова

По думите й цените отпреди 4 години не са съпоставими с тези днес и не може същия обем работа да се изпълнява на цена отпреди 4 години. „Всички сме свидетели на реалното увеличение на отпадъците, които произвежда всеки от нас. На всички е ясно, че инфлацията увеличи цената на услугите като сметосъбиране и сметоизвозване. За да живеем в чиста и приветлива среда, не можем да избягаме от този разход. Не можем да кажем на хората, че ще се чисти определено количество отпадък, а над него да си го съхраняват у дома. Това със сигурност ще доведе до увеличаване на незаконните сметища“, каза още Теодора Маринова.

Тя изрази надежда, че колегите й в Общинския съвет ще надмогнат политическите различия и ще насочат усилията си в работа за хората и населените места.

Още снимки от новината

-------

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев