С тържествена церемония Сливен отбеляза 146 години от освобождението си от османско иго

----
17.01.2024 / 12:43

С тържествена церемония Сливен отбеляза 146 години от Освобождението си от османско иго. Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен по повод освобождението отслужиха свещеници от сливенския Храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец".

В знак на признателност, пред морената с паметна плоча на площад „17 януари”, бяха поднесени венци и цветя Глави пред саможертвата на хилядите знайни и незнайни войни, сведоха кметът на Сливен Стефан Радев, председателят на Общински съвет Димитър Митев, общински съветници от ГЕРБ, представители на различни институции. Цветя бяха поднесени от името на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов и народните представители Десислава Танева и Мария Белова.

Десетки граждани, ученици и представители на държавни и регионални институции се събраха на едноименния площад, за да отдадат почит към хората, дали живота си за освобождението на Сливен.

Честването на годишнината завърши с възстановката на Регионален клуб „Хаджи Димитър" при Национално дружество „Традиция" - „Освобождението на град Сливен 1878 г.".

185 опълченци, родени или живели в Сливен, известни войводи, редица доброволци са дали своя принос за Освобождението. За овладяването на града и за логистиката големи заслуги има и легендарният сливенски войвода Панайот Хитов. Сред тези, които тогава са носели тържествено християнските хоругви е вече слепият бунтовен поет даскал Добри Чинтулов, който произнася приветствено слово към освободителите: „…Пристъпете със смели стъпки в нашия град. Неговото население, изморено от тежките страдания, със сълзи на очи ви очаква, с разтворени обятия. Утешете го със своето присъствие. Излекувайте неговите свежи и още димящи рани с целителният балсам на разумната свобода и правосъдие….”.

Организатори на събитието са Община Сливен, Сливенската митрополия и Регионален клуб „Хаджи Димитър" при Национално дружество „Традиция".

Още снимки от новината

-----
----
-------
----
--------
----
----
--------
-----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев