Празнично шествие премина по главната улица на Сливен по случай 24 май

-----
24.05.2024 / 14:46

Народните представители Десислава Танева и Мария Белова, общински съветници от ГЕРБ и кандидати от партията се включиха в празничното шествие в Сливен по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност - 24 май.

Шествието на сливенските училища тръгна от Градската градина, премина по главната улица на града и приключи пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Стотиците - учители, ученици, културни и просветни дейци, народни представители, кметът на Сливен Стефан Радев и неговите заместници, председателят на Общински съвет Димитър Митев, общински съветници, носителите на отличия по повод 24 май, ученици, спечелили национални и международни награди от състезания и олимпиади, бяха предвождани от Военния духов оркестър и мажоретни състави.

По време на тържествената церемония, посветена на празника, кметът Стефан Радев благодари на учителите, които са се посветили на това да дават път, посока и знания на младите хора, а на учениците пожела да вземат най-доброто от своите учители и да постигат успехи. „Днес повече от 300 млн. души по света пишат с кирилица. С право Иван Вазов възкликва: И ний сме дали нещо на света и на вси славяни да четат“. Едва ли има българин, където и да е по света, който да не трепва, когато чуе звуците на „Върви, народе възродени!“. Тази идентичност е закодирана в нас и ни дава сили. Помнете, че ние сме от народите, който е дал най-много на цивилизацията, на културата“, заяви Стефан Радев.

Росица Делчева, която е тазгодишният носител на голямата награда „Аргира Жечкова“ заяви, че 24 май е най-възторженият и най-българският празник. „Светлината на знанието извежда човека от оковите на невежеството и го води по пътя на усъвършенстването. Знанието е движещата сила, способна да обясни най – необяснимото, да придаде смисъл на безсмисленото, да ни накара да се чувстваме силни, значими и независими“, каза в приветствието си Росица Делчева.

Ученици от Сливен поднесоха гирлянд пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. След тържествената церемония кметът Стефан Радев и заместник – кметът Пепа Чиликова наградиха ученици, носители на награди от национални и международни състезания и конкурси. Събитията продължават в 16 ч. с празничен концерт на детските градини. Кулминацията е вечерта с концерт на „Тоника СВ" и „Тримата български тенори" от 19.30 ч. Празничният 24 май ще приключи с впечатляващо дрон-шоу на площада от 21.30 ч.

В официалната си фейсбук страница народният представител Десислава Танева поздрави жителите и гостите на Сливен. „24 май е ден на победата на духа, науката и знанието! Празник на българското слово, което отеква и пренася през вековете славата на Светите братя Кирил и Методий. Днес отдаваме почит на всички, които пазят нашето културно-историческо наследство и го предават на бъдните поколения. На този ден отдаваме дължимото на всички Вас, които възпитавате самоотвержено поколенията и издигате нашето национално самочувствие, образованост и културна независимост! Вие опазвате жив пламъкът на българщината, учите младите на родолюбие и хуманизъм - усилия, които са гаранция за успеха и бъдещето на България“, каза Десислава Танева.

Поздрав отправи и депутатът и кандидатът за нов мандат Мария Белова. „Днешният ден е паметен и възторжен! Ден за поклон пред величественото дело на светите братя, ден за почит и уважение пред писаното слово, културата и славянската идентичност! Благодарим Ви за всеотдайния и неуморен труд в името на нашето бъдеще – децата! Haй – иcĸpeнo пoздpaвявaм вcичĸи Bac – пpeдcтaвитeлитe нa бългapcĸaтa ĸyлтypa, нayĸa, oбpaзoвaниe и изĸycтвo ĸaтo Bи жeлaя здpaвe, щacтиe и мнoгo бъдeщи ycпexи. Продължавайте да пазите духа на извършеното от братята Кирил и Методий, за да бъде съхранена светлината, която ни прави народ. Нека всички, които носят в сърцето си любовта и признателността към буквите, да продължат да засяват слова в браздите на времето!“, написа Мария Белова.

Още снимки от новината

-----
-------
----
----
-----
-----
-----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев