С връщане на ритъма в плащанията за земеделците и национална инвентаризация на горите се ангажира ГЕРБ

-----
27.05.2024 / 11:34

Първата спешна мярка, ако ГЕРБ има мандат за управление, е да възстановим обичайния ритъм в заявяването на плащанията и обичайния административен оборот на европейската политика за подпомагане. За това не трябват никакви законови изменения, а само усилия на изпълнителната власт за работа в съответните срокове. При управлението на ГЕРБ плащахме 3 дни преди крайния срок. Следващата промяна ще е стратегическа - да намалим бюджетите от непроизводствени екосхеми и да пренасочим парите към производствени площи и животни. Трябва да завишим ставката на всички, които произвеждат, заяви пред земеделци в Смолян Десислава Танева – водач в листата на ГЕРБ-СДС в Сливен, председател на Комисията по земеделието, храните и горите, бивш министър.

В срещата участваха водачът в листата за област Смолян д-р Красимир Събев, кандидат-депутатът Тодор Батков-син и областният координатор на ГЕРБ Николай Мелемов.

В сферата на горите първа задача след изборите е да се възвърне самочувствието на лесовъдите и доверието в тях, защото станаха обект на всевъзможни атаки. В момента има нулева противопожарна готовност, а се очакват повече пожари, защото изсъхналите гори са с увеличени площи. Намерението е да засилим конкурсното начало и да заложим на качествените ръководители, социалните функции на горите трябва да бъдат продължени. Друга цел е да се направи национална горска инвентаризация, за да знаем с какъв ресурс разполагаме. Това каза пред бранша в Смолян доц. д-р Георги Костов – лесовъд, преподавател в Лесотехнически университет, заместник-министър на земеделието и храните в първото и второто правителство на Бойко Борисов.

„От самото си създаване до днес ние не сме добри на обещания, но това, което кажем, гарантираме, маркираме го като визия и изпълняваме. Това ни е доброто, че сме прогнозируеми, че няма изненади. Най-„изненадващо“ правителство беше това, което си отиде“, посочи Танева.

Тя попита дали някога по-късно земеделците са си получавали субсидиите, има ли по-сложно време, в което са решавали за какво да кандидатстват, имало ли е по-трудна кампания за заявяване на директни плащания. Отговорът е „Не“.

„Аз даже се учудвам на спокойствието и търпимостта на земеделската общност към администрацията да й се забавят плащанията с близо 4 месеца. Обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци още не е платена. Стратегически план за развитие на селските райони втора година още няма отворен. Очаква се във втората половина на тази година да стартират Млад и Малък фермер. Предстои да видим. Политическата нестабилност и спирала, в която влезе държавата, създава несигурност и у самата администрация“, допълни тя.

Според нея честата смяна, липсата на визия - всеки министър да смята, че от него започва всичко, без да прочете какво е направено и какво искат хората, е довело до проблемите в сектора.

„В последния кабинет станахме свидетели как най-неграмотните хора заемат най-високи позиции, благодарение на добър ПиАр, добра реклама, добро брандиране и, разбира се, на наивността на избирателя, който, вместо да чете програми, чисто емоционално взема решение“, смята Танева.

По думите й статистиката за сектор животновъдство е много тревожна за последните 3 години. Трайно е намалено поголовието на млечните крави, а най-пощадено е месодайното животновъдство.

За да има успокоение в пазарната среда, е нужна промяна в общоевропейските решения и ГЕРБ ще настоява за равнопоставеност на европейския пазар. Ще бъдат продължени всички инструменти за държавна подкрепа, по които има нотификации. Амбициозната цел е да се подобрят отношенията от производителя до крайния продавач. Целта е да е доволен и производителят, и потребителят, защото консумираме най-скъпите продукти, а нашият производител получава най-ниската цена.

„Усещам в последните години притеснение у колегите, че са горски, че работят това, което работят. Няколко човека с шумно отразяване на жълтите павета превърнаха тази много отговорна работа на лесовъда в обществено укорима дейност: да се чувстваш неудобно, че си горски. Първата работа по възможност след изборите е да се възвърне самочувствието на лесовъдите и доверието в тях“, посочи доц. д-р Костов. По думите му в Смолянския край може би това е най-голямата плеяда хора, които управляват ландшафта, управляват ресурс и всичко, свързано с горско стопанство.

„Аз не мога да се въздържа да кажа, че Асен Василев искаше да продаде горите. Скрито да ги приватизира чрез чуждестранни компании и това никога няма да им го простя дори като идея. Имаше няколко интервюта, след което вдигнахме шум. Мисля, че не е приключило като намерение и аз си го обяснявам с това, че гората живее дълго. Но през последните години се оказа, че няма никаква визия нито за горите, нито за горските стопанства“, смята той.

„Каква е задача на лесовъдите пред обществото - да поддържат горите жизнени. Нашите гори обаче отдавна не са жизнени и ние вече като лешояди ходим след събитията. Идвайки към Смолян, видях съхненето на горите отново. Преживяхме една такава драма през 2017-2018-та. Защо съхнат горите!? Защото не ги сечем достатъчно. Лесовъдската професия има закономерности, има превантивна дейност, проактивна, за да са жизнени. Само жизнени гори могат да ни осигурят красива природа, ландшафт, вода, удоволствие, дивеч, енергетика. Предстоят ни огромни проблеми през лятото с пожарите, а каква е противопожарната ни готовност - нула. Годишно харчим 20 милиона лева от държавните предприятия за противопожарни мерки и всяка година губим минимум 20 хиляди декара. А сега очакванията са още повече, със сухата дървесина. Хиляди хектари в момента съхнат“, подчерта доц. Костов.

 

На 9 юни с номер 22 за #СтабилнаБългарияВСигурнаЕвропа

Още снимки от новината

-----
-----

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев