Тотю Младенов: Община Сливен се занимава успешно със социални дейности

001
17.09.2011 / 15:52

Обновената сграда на Дневен център за деца и възрастни с умствена изостаналост „Св. Стилиян Детепазител” в Сливен беше официално открита с тържествена церемония. На откриването присъстваха министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, народният представител от ГЕРБ Десислава Танева, областният управител Марин Кавръков, кметът Йордан Лечков, председателят на Общински съвет Мария Григорова, зам. - кметът Радост Костова, служители от общинска администрация, възпитаници на центъра и техни близки. Социалният министър и кметът Йордан Лечков прерязаха лентата на обновената и модерна сграда на социалното заведение. При откриването заместник-кметът по социални и хуманитарни дейности в Община Сливен Радост Костова отбеляза, че днешното събитие бе доказателство за един успешно приключил проект на администрацията, финансиран от структурните фондове на ЕС. Радост Костова допълни, че за Община Сливен социалната политика е сред основните приоритети. В името на ефективната схема за осъществяване на този проект, общинският бюджет участва не с малък свой принос. Заместник-кметът изрази благодарност към всички, станали съпричастни към подготовката и реализацията на настоящия проект. Тя благодари и на управляващия орган по Оперативна програма „Регионално развитие” и Министерството на регионално развитие и благоустройство за подкрепата и добрите диалог и готовност за съвместната работа с общините. От своя страна министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов изрази мнение, че Община Сливен е доказала, че освен със спорт, може да се занимава много добре и със социални дейности.

Община Сливен, заедно с Министерството на регионалното развитие и благоустройство и Министерството на труда и социалната политика, освен по обновения Дневен център и Дома за стари хора, работи и по много други социални проекти, отбеляза министърът. Той допълни, че сливенската администрация е спечелила три проекта и в най-скоро време предстои изграждането на три центъра от семеен тип, където ще бъдат настанени в едни по-добри условия деца и възрастни хора, които имат нужда от това. От първи октомври, благодарение на Община Сливен и на Министерството на труда и социалната политика, продължава дейността на социалната трапезария за хора в нужда. Водосвет за здраве отслужи стафрофорен иконом и предстоятел на храм „Света София”, както и духовен надзорник на сливенска епархия отец Силвестър Янакиев. След официалната част министър Тотю Младенов, кметът Йордан Лечков и други лица, разгледаха ремонтирания Център. По-късно те бяха гости и на Дома за стари хора. Цялостен вътрешен ремонт, енергийно ефективно саниране и доставяне на специализирано медицинско оборудване са основните дейности, финансирани по Оперативна програма „Регионално развитие”. Със средства от общинския бюджет се финансират други дейности – подмяна на канализацията извън сградата на центъра и ремонт на вътрешните дворове.

Инсталираният външен асансьор е закупен и монтиран със средства, осигурени от Испано-българската асоциация за интегриране и развитие, финансирана от управлението на Мадрид и представлявана от Бойка Деванегас. Санирането на сградата на центъра „Св. Стилиян Детепазител”, което Община Сливен извърши през летните месеци, включва ремонт на покрива и фасадите с полагане на покривна топлоизолация и хидроизолация и фасадна топлоизолация, подмяна на дограма и монтиране на съвременна система за производство на битова гореща вода, включваща слънчеви панели колектори и автоматично управление. Доставеното оборудване в рамките на финансирания от ОПРР „Интегриран проект за подобряване на социалната инфраструктура в община Сливен” - саниране, реновиране и оборудване на социални заведения – Дневен център за деца и възрастни с умствена изостаналост „Св. Стилян детепазител”, Дом за стари хора - Сливен”, включва апаратура за пасивно раздвижване, оборудване за пулитерапия, оборудване за ерготерапия, игри за упражняване на паметта и моторната и познавателна способност. Центърът се сдоби също така с балансьори, терапевтични пътеки, водни жилетки, система за упражнения на кардио-васкуларната издръжливост, столове тип възглавница, матраци и гимнастически матраци, апаратура за комбинирана физиотерапевтична терапия, апаратура за магнитотерапия, медицински кушетки, специализирани столове и фотьойли. Инсталирани са и две съвременни тангенторни вани и пациентски лифт.

Монтираните платформа за инвалидни колички и външен асансьор съществено улесняват придвижването на обгрижваните в центъра деца и възрастни. Планираното оборудване ще бъде използвано за предоставяне на основните социални услуги от страна на социалното заведение, а именно терапия и обгрижване на деца и младежи с умствена изостаналост. След извършените ремонти и с доставеното и пуснато в експлоатация в рамките на проекта специализирано оборудване, центърът „Св. Стилиян Детепазител” се превръща в едно от най-модерните и съвременни подобни заведения в страната с пълноценни възможности за терапия. Съществено внимание още при планирането на продължилия две години проект, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007 – 2013, беше обърнато на въвеждането на възобновяеми енергийни източници и мерки за енергийна ефективност. От изпълнение на мерките за сградите на двете социални заведения са предвидени икономии на енергия от 282,18 mWh за година, които за година ще имат екологичен еквивалент спестени емисии 306 тона СО2. Обект на интервенция на „Интегриран проект за подобряване на социалната инфраструктура в община Сливен” - саниране, реновиране и оборудване на социални заведения – Дневен център за деца и възрастни с умствена изостаналост „Св. Стилян детепазител”, Дом за стари хора - Сливен” бе и сградата на Дом за стари хора – Сливен. ОПРР финансира извършените през 2008 г. енергийно ефективно саниране и ремонт на сградата на дома. През 2011 г. беше доставено ново оборудване (едносекционни болнични легла, центруфуга за дрехи, професионална сушилня, асансьор, вани за СПА процедури, тангентор) и беше монтирана съвременна система за производство на битова гореща вода, включваща слънчеви панели колектори и автоматично управление.

Още снимки от новината

002
003
004

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев