Премиерът Бойко Борисов наблюдава демонстрации на полигон Ново село

Бойко Борисов
16.09.2011 / 21:57

Министър-председателят на България Бойко Борисов наблюдава демонстрации на американски и български специални части на полигон „Ново село". Те показаха умения за обезвреждане и задържане на терористи, контролиращи трансграничен канал за контрабанда на оръжие. В акцията бяха използвани специализирани военни машини и вертолети „Кугър”.

„ А съм доволен от това, което видях. Наблюдавах преди месец и учение на частите на МВР. Базата на полигона дава възможност за добра работа и съвместна подготовка. Остава да направим канализацията и водоснабдяването в региона, където от години има проблем. Помолихме повече местни работници да се наемат на базата. Ще настояваме в тази посока”, каза премиерът.

Днешните демонстрации са част от многонационалното учение на силите за специални операции „Джакъл Стоун”, което се провежда от 6 до 30 септември едновременно на територията на три държави – България, Румъния и Украйна. В него участват повече от 1 500 военнослужещи от Силите за специални операции на девет държави. Освен България, Румъния и Украйна, са включени още Литва, Норвегия, Полша, САЩ, Хърватия и Унгария. От българска страна участват сили и средства от Министерството на отбраната, Съвместното командване на силите, формирования от Силите за Специални операции на Сухопътните войски, от Военновъздушните сили и от служба „Военна полиция". От американска страна са включени подразделения, транспортни самолети С-130 и вертолети МН-47 от Силите за Специални операции на САЩ в Европа с необходимото оборудване за обслужване и осигуряване.

На демонстрациите присъстваха още министърът на отбраната Аню Ангелов и посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик. Министър Ангелов изрази удовлетворението си, че страната ни може да подготвя своите сили в такива условия съвместно с американски военни. Джеймс Уорлик допълни, че учението е добър пример за сътрудничество между България и САЩ и изрази радостта си, че неговата страна има партньор като България. Сред официалните гости бяха още областният управител на Сливен Марин Кавръков и общинският председател на ПП ГЕРБ-Сливен Здравко Костадинов.

Още снимки от новината

0000
0000

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев