Все повече младежи и деца спортуват в обновената спортна база в Сливен

001
30.09.2011 / 10:02

Интервю за радио Фокус-Сливен на Красимир Кръстев, общински съветник от ГЕРБ и кандидат от листата на ГЕРБ

- Г-н Кръстев, Вие сте общински съветник, а сега и кандидат за още един мандат, но за онези, които все пак са далеч от политиката бихте ли се представили?

Красимир Кръстев: Спортен специалист съм и от 1968 година съм състезател на АФД – Сливен, председател съм на Българската федерация по хокей на лед. Така или иначе, целият ми живот е свързан със спорта. За мен бе голямо предизвикателство да оглавя Комисията за децата, младежта и спорта в този общински съвет, чийто мандат вече изтича.

Изключително съм горд от факта, че идеите, които имах и за чиято реализация се борех, не само започнаха да се осъществяват, но вече имат и реални резултати. За мен основното бе и в комисията, която оглавявах, и в общинския съвет като цяло, спортът да бъде над политическите противоречия. Обединихме се около идеята Сливен да бъде град, в който да бие спортно сърце, Сливен да бъде спортно средище на една млада нация. Именно това ни амбицира, мен и цялата комисия, да работим заедно за реализирането на тази идея. Едно от най-важните неща е изграждането на материалната спортна база.

Особено се гордея с факта,че успяхме да изградим площадки за масов спорт в кварталите на Сливен. Всички жители на града знаят, че вече могат да спортуват близо до домовете си. Имаме изградени седем затревени терена, които са отворени за всички - деца и възрастни.

- Това кара все повече хора да спортуват.

Красимир Кръстев: Базата се обезпечава безплатно 24 часа. Там масовият спорт намира изява и място, а знаете, че футболната игра е най–привлекателна за всички слоеве от населението, дори и за жените.

Изградихме, обновихме и модернизирахме спортните зали в Сливен, което ще рече по-добри условия на състезателите, които провеждат учебни спортни занимания и на техните треньори, което предполага и по–добри резултати. Смея да кажа, че пътувайки из България виждам, че Сливен има едни от най-добрите зали, оборудвани и където може да се осъществява учебно тренировъчна работа и част от тях да бъде и като спортно състезателна дейност. Това е голям успех и голямо предимство на гражданите на Сливен.

Благодарение на добрата наша инициатива и съвместната ни работа с МФВС спечелихме проект, което беше моя инициатива, за изграждането на покрита лекоатлетическа писта. В момента се работи по нея, ще бъде довършена след около 2 месеца, крайният срок е края на месец ноември.

- Средствата от общинския бюджет ли се заделят ?

Красимир Кръстев: Чест прави на общината и на всички членове на нашата комисия, че базата се поддържа много добре. По наше предложение в бюджета, който се гласува от ОБС, ние вкарахме средства за издръжката на базата. Всяка година за издръжка на спортните зали се отделят между 450 000 и 500 000 лева. Това е поддръжка, фонд работна заплата и цялостното обезпечаване по организацията и дейностите на спортната база.

Вторият мой приоритет по отношение на спорта беше провеждането на ученическите игри в продължение на четири години. Там също се радвам на голям успех. Ученическите игри се провеждат ежегодно под егидата на двете министерства - на образованието и на спорта и община Сливен. Една от основните идеи е участниците в тези мащабни спортни събития на национално ниво да са повече ученици, които не са ангажирани в спортните клубове. Само за тази година са участвали над 6 000 ученика в тези ученически игри, като се започне от общински, областни, зонални и финали. Радостен е също и фактът, че наши 14 отбора участваха на финалите на ученическите игри в различните градове. Ние също така бяхме и домакини на седем финала през последната година, което е един факт, че на нас ни се гласува доверие да провеждаме ученическите игри. Оценката ни е отлична.

- Какви оценки дават на базата състезателите и треньорите, които я ползват?

Красимир Кръстев: Висока оценка получаваме от цялата страна. Не безизвестен е фактът, че много спортни мероприятия се провеждат в Сливен, като футболни турнири, танци, турнири по джудо и борба и др.

Аз искам да спомена още един успех на нашите ученици и по–точно на ПМГ – Сливен. Момичетата за първи път успяха да се класират и участваха на световно първенство за възраст 10 клас.

- Предполагам добрата база и материалното осигуряване на клубовете водят и до по-високи резултати?

Красимир Кръстев: В Сливен има много спортни клубове, които се състезават и участват в нашите национални отбори - юношески, младежки, мъжки и женски. Много от сливенските състезатели постигнаха изключителни успехи, като Даниел Дичев, спортните танци, Али Алиев, Стефан Царов, имаме и квота за Олимпиадата на Адриана Бънова и Бетина Темелкова.

- Би трябвало да имате виждания и за това, какво трябва да се направи през следващите четири години.

Красимир Кръстев: Има какво да се направи и през следващия мандат. Ако бъда отново в общинския съвет, съм си набелязал някои основни неща, които трябва да свърша през следващите години.

Това е първо: създаването на басейн в Сливен, тъй като такъв няма. На практика съоръжение има, но то е в едно от училищата в града. Въпреки, че е използваем той е много малък за жителите на Сливен. Моята идея е да се помисли за басейна в 12–то ОУ, където басейнът е по–голям и може да бъде усъвършенстван и да може съоръжението да се използва, както за масово плуване, така и за начално обучение на децата, което ми е основна идея. През миналата година предложих цяла програма за изграждането на плувен басейн и действията, които трябва да се направят за начално обучение на децата.

Спортът е превенция срещу затлъстяване, тютюнопушене, наркомания, алкохол. Това жителите на Сливен трябва да го разберат и да насочат своите усилия във възпитанието на децата в тази насока, да спортуват. Ние сме за това да създаваме база, за да се осъществи тази идея.

Второто е: да се довърши теренът с изкуствената настилка. Така ще се даде възможност ученическите игри да се провеждат там, въпреки, че ние тази година създадохме отлични условия за провеждането на ученическите игри, но това ще облекчи натовареността на останалите терени, където се занимават между 200 и 300 деца. Натовареността на терените е много голяма и те трябва да бъдат възстановени.

Следващото, което ще бъде направено в Сливен е закрита олекотена спортна зала с размери 40:20 за няколко вида спорт. В тази многофункционална зала няколко вида спорт да могат през зимният период да провеждат своите занимания.

Това са само приоритетите през следващите години, но ще работим по още дейности, тъй като имаме идеите и предстои да ги реализираме.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев