Друг кмет не е правил това, което Лечков направи за Защитеното жилище в Клуцохор

001
30.09.2011 / 09:59

Община Сливен оказва голяма помощ на Защитеното жилище в квартал „Клуцохор”, каза директорът Маринела Николова. Ремонтните дейности по сградата на защитеното жилище са съфинансирани от община Сливен. Ремонтирани са покривът и вътрешните помещения, изградени са нови системи за ВиК, електроенергия и отопление. Сградата е санирана. Подът е изцяло ламиниран, санитарните възли и коридорите са с гранитогрес. Дограмата е изцяло подновена с ПВЦ, която е добър шумо и топло изолатор. Сега разходите за осветление и отопления са по-ниски, а и се спестява енергия.

Оборудването, мебелите на цялото жилище, са купени със средства на общината. „Парите, които бяха заделени, бяха напълно достатъчни, за да бъдат оборудвани стаите и общите помещения, така както трябва да бъде в един дом. Мебелите са много добри и са достатъчно функционални. Под матраците се побират много дрехи, всичко си е като в едно семейство, само че тук семейството е голямо. Не мисля, че нещо е пропуснато” – констатира Маринела Николова.

Друг кмет не е правил това, което г-н Лечков направи за защитеното жилище”, каза директорът на модерното социално заведение.

В дома живеят десет младежи, а персоналът е от единадесет души. Пет човека работят по национална и регионална програма. Доставчик на услугата и работодател на екипа е кметът на общината. Договорът за социална услуга е сключен между младежите и кмета на общината. Защитеното жилище е много добър вариант за децата от институциите, които навършват 18 години. За да не бъдат привеждани от едната институция в другата, трябва да има защитени жилища. В Клуцохор всички младежи са изведени от дома за деца с умствена изостаналост в Кермен. Най-младите обитатели на защитеното жилище са на 20 години, а най-големият – на 24. Настанени са четири момичета и шест момчета.

Тази година са отбелязани две години от откриването на защитеното жилище. За това време младежите са осъзнали, че това е тяхното място и техния нов живот. Шест от тях ходят в помощно училище, а петимата завършват тази година. В защитеното жилище се набляга на практическата работа, свързана с кулинарна дейност. Младежите са усвоили много умения. Служители на защитеното жилище казват, че работата в кухнята сближава младежите и ги доближава до семейната среда, което е една от целите на този тип услуги.

Дневният режим прави дните на обитателите на жилището разнообразни. Сутрин се разпределят задачите за деня, на табло се записват ангажиментите на всеки един. Някои се справят с готвенето много добре, а тези, които се затрудняват, се включват в по-лесните дейности в кухнята, където се приготвя храната. Почистването на помещенията е изцяло задължение на момчетата. При поддържането на двора и поливането на цветята някои имат нужда от повече насърчаване, в зависимост от степента на увреждането им. През деня задължително се провеждат групови занимания - един час сутрин и един час следобед. Младежите четат, разглеждат вестници и списания, които пристигат всеки ден по абонамент.

Защитеното жилище осигурява на младежите разнообразен и приятен живот. Тази година са ходили на море, на Карандила, в началото на август са пътували до Търново и Габрово. „Ходим на разходки, на изложби, пазаруваме. Младежите се опитват да познават парите, за преценяват от какво имат нужда, тъй като имат средства за лични разходи. Те преценяват, а ние от персонала им помагаме, разбира се”, разказва още Маринела Николова.

Партньори на защитеното жилище в квартал „Клуцохор” са фондация „Инициатива и съпричастност”, читалище „Хаджи Димитър”, Младежки център и младежката организация на Български червен кръст.

Още снимки от новината

002

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев