Йордан Лечков: Подобряването на условията в сливенските училища е приоритет на общинската политика

001
02.10.2011 / 14:00

През последните години материалната база в училищата, детските градини и яслите в Община Сливен се подобри. Извършиха се дълго отлагани ремонти, санираха се сгради, оборудваха се стаи, занимални и спортни площадки. „Подобряването на условията, в които учат нашите деца и работят сливенските учители, е един от приоритетите на общинската политика”, каза кандидатът за кмет на ГЕРБ Йордан Лечков.

Едно от училищата, в които бяха извършени сериозни ремонти, е IX основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”. Директорът Николай Ботушаров припомни, че през 2008 година започна санирането на сградата, покривът беше ремонтиран, подменена беше дограмата.. „В резултат на въведените мерки за енергийна ефективност значително се повиши температурата в класните стаи през зимния сезон и икономисваме гориво”, каза Ботушаров. Преди ремонтите за отоплителния сезон са били изразходвани около 30 тона нафта, а сега около 22.

Учителите са убедени, че промяната ги е импулсирала в работата. Защото удоволствието от работата зависи от обстановката. Целият първи етаж е покрит с ламиниран паркет, който се поддържа лесно, санитарните възли изглеждат по съвсем различен начин, обстановката е комфортна, сградата е по-красива. Децата също са променили поведението си и сега пазят училището. „Когато е старо и захабено, те са по-нехайни към хигиената и заобикалящия ги материален свят”, коментираха учители.

През миналата учебна година в година в IX основно училище „Св. Св. Кирил и Методий” са се учили 344 ученика. През тази учебна година те са над 350. Децата в това училище са представители на няколко етноса – българи, каракачани, роми и турци. Те лесно стават приятели и отношенията помежду им са много добри. Деца от различни етноси участват в състав за български народни танци. Резултатите от спортната дейност в училището показват, че децата имат чувство за екип и спортен дух. Футболният отбор на училището винаги се нарежда на едно от първите места в градските турнири.

В сградата е монтирана рампа за деца, които са трудно подвижни. Поставена е след спечелен проект за достъпна архитектурна среда. IX основно училище е едно от малкото в страната, одобрени по европейската програма „Коменски”, в която са работили с партньори от Латвия, Естония и Турция. Сливенското училище е координатор на проекта „Една усмивка звучи еднакво на различни езици”. В разменни пътувания децата са се запознали с връстници от другите страни. Училището се включи и в програма „Училищен плод” на Министерството на земеделието и храните и два пъти в седмицата има плодове за закуска.

Доволни от новите условия и реализираните проектите са и родителите. Някои от тях споделиха, че след ремонтите училището вече може да се сравнява с училищата във всяка европейска държава.

Още снимки от новината

002
003

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев