Екатерина Христова: През мандата на Лечков село Голямо Чочовени се възражда

001
16.10.2011 / 14:28

С нови планове очаква следващия мандат кметският наместник в село Голямо Чочовени Екатерина Христова. „Имаме идея да развиваме културен и еко туризъм в селото, да направим музей на нашия етнос в сградата на бившата детска градина, както и няколко стаи хотелска част за туристи”, казва енергичната жена. Тя е сигурна, че през новия мандат екипът на кмета Лечков ще помогне да намери подходящи програми, по които да кандидатства с проекти.

Вече е започнало съживяването на селото. Първата стъпка е резултат от политиката на кмета Йордан Лечков за изграждане на инфраструктурата в цялата община. С неговото разбиране и помощ е направен 4- километров път от село Селиминово до центъра на село Голямо Чочовени, сметта се извозва и е станало по-чисто, ремонтирана е сградата на кметството, възстановена е оградата на местната църкава. През мандата на Лечков село Голямо Чочовени се възражда, смята кметският наместник.

Животът постепенно се завръща в малкото село, което е населено с каракачани. Там живеят предимно възрастни хора, но нашите хората не си изоставят родителите и в селото няма социално слаби, разказва Екатерина Христова. Според нея, на младите хора им е интересно в селото, някои са започнали да се връщат. Имат танцов състав, в който деца от 5 до 12-години учат характерните танци на каракачаните, защото имат желание да продължат културните традиции на етноса. Преди 4 години едно английско семейство се е заселило в Голямо Чочовени. Новите съседи са понаучили български език, включват се в тържествата на местното дружеството на каракачаните и читалището „Хаджи Димитър”. Англичанинът даже пишел книга за историята на Голямо Чочовени.

За решаването на проблеми на земеделци и животновъди често е помагала Десислава Танева, която е председател на комисията по земеделие в Народното събрание.

Още снимки от новината

002
003
004

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев