Медиите: Вестник „Труд”: Аз не се кандидатирам, явявам се за оценка

001
18.10.2011 / 13:35

С Йордан Лечков, кандидат-кмет на Сливен, издигнат от ГЕРБ, разговаря Росица Николова

Г-н Лечков, кандидатирате се за трети мандат. Защо?

- Най-вече заради оценката на хората. През изминалите осем години сме свършили много работа. Екипът, с който работихме, заслужава уважение. Не се срамувам от нищо, гордея се. Смятам, че един български кмет трябва да е независим, да е реализирал се човек. Разбира се, безгрешни хора няма, но само успял човек може да бъде полезен на своите съграждани. Може да звучи нескромно, но считам себе си за такъв.

- От близо две години Сливен е разкопан, след като прекратихте договора на общината с фирмата изпълнител на големия воден проект за града. Сигналите срещу общината стигнаха до Брюксел, бяха спрени европроектите на Сливен. Но наскоро Окръжната прокуратура каза, че няма нарушения. Кога Сливен ще има нова канализация и водопроводи?

- Това, което се случва, е показателно, че аз съм предприел най-правилните действия, като съм отстранил сдружението изпълнител “Хидросистеми” поради некачествена работа и заради опитите за измама. И се радвам, че истината възтържествува. Защото с действията си спестих на всички нас, данъкоплатците, опасността една нередовна фирма да усвоява европейски средства. Надявам се - нов мандат, нов късмет! - да си подредим нещата и наистина да изпълним всички тези хубави проекти, които администрацията се е старала да направи, да ги отвоюва. Еврофинансирането не бе спряно от Брюксел, трябва да е ясно. Парите бяха временно спрени от регионалното министерство, което е управляващ орган, заради всички тези сигнали, които в крайна сметка не издържаха. Минахме през деветте кръга на ада. Произнесе се Комисията за защита на конкуренцията, както и Върховният административен съд, имаше предварителни контроли. Сега съм силно обнадежден. След изборите сядаме заедно с регионалното или друго министерство, което има отношение към европроектите ни като управляващ орган, и започваме да работим. За жалост, факт е, че тези разправии, тези неоснователни сигнали стигнаха до Европейския съюз, изложихме се пред чужденците. Отнеха ценно време, вързаха ни ръцете, намесиха се прокуратура, съд, сергейстанишевци, иванкостовци и кой ли още не. Защото е ясно, че по демократичен път няма как да ме преборят.

- Ще търсите ли лоби за Сливен в Европарламента, в европейските институции, каквито стъпки вече са направили някои от регионите в страната?

- Аз смятам, че по-важното е България да има лоби. Това, което за мен е много странно, е как неподготвени хора и политици на ниско ниво идват тук, в Сливен, и започват да говорят пред хората. Кандидат за президент, например, говори за увеличаване на пенсиите. Друга кандидатпрезидентска двойка говори глупости за европроектите ни и за неща, които въобще не са в правомощията на президентската институция. С това разединение ние сигурно сме единствената държава, която успя да убеди нашите европейски партньори да не ни дават пари. Това не е приемливо.

- Кои са основните ви приоритети през новия мандат, ако спечелите? Какво да очакват сливенци от вас?

- Аз съм сигурен, че ще спечеля. Що се отнася до приоритетите, продължаваме политиката си за оптимизиране на социалната и образователната инфраструктура, която започнахме още през втория ми мандат. Ремонтирахме и санирахме почти всички детски ясли, градини, училища и социални заведения. Вече реализираме икономии в издръжката им, в разходите за отопление, 62 на сто са икономиите ни от уличното осветление. Продължаваме в тази насока. Но най-важното си остава “неблагодарната” подземна инфраструктура. Първо трябва да изградим нея, за да може после да надграждаме с хубави бордюри, тротоари, улици, тревни площи. Трябва да свържем новата пречиствателна станция за питейна вода с града. И най-важното - да направим канализацията в центъра на Сливен, където няма.

На фона на кризата ние успяхме да заделим близо 2 милиона лева за археологическите проучвания на тракийските могили. В тази сума включвам и парите за блиндираните стъкла, които купихме за музея, защото сигурно сме единственият български град, който успя да си отвоюва тези уникални находки да останат за него, в историческия му музей. Пак ще финансираме разкопките. За спортната база какво да говорим? Тя е отлична. Що се отнася до работата на общината в сферата на културата, имаме идеи за преструктуриране в тази област, но конкретиката ще оставя за след изборите. Със сигурност ще продължим да помагаме финансово на двата държавни театъра - драматичния и кукления. Надявам се в скоро време да има финансова децентрализация, за да може да говорим с по-голямо самочувствие на тази тема.

- Има един цял голям сливенски квартал - “Речица”, който е без канализация и хората се почувстваха излъгани, че досега не бяха направени ремонтите там. Кога “Речица” ще има канализация?

- Имаме готов проект за 40 млн. лева. Единственото правилно решение е да се кандидатства за еврофинансиране, поставяли сме го като въпрос пред МОСВ. Но първо трябва да решим проблема с центъра на града.

- В Сливенска община селата са 44. В България като че ли няма друга община с толкова много села. Кога местната власт ще им обърне внимание? Кога хората там ще имат асфалтирани улици?

- Това, което успяхме да направим, е уличното осветление в селата, извозването на боклука. Но ние сме големи длъжници на хората в селата, имам предвид всички, които сме били на власт. И ме е срам сега да ходя на предизборна кампания там. Вероятно веднага ще се намери някой, който да спекулира с тези ми думи. Но аз искам да бъда обективен. На година получаваме 1 милион лева от държавата. Това е! Сега, по време на предизборната кампания, много хора обещават асфалтирани улици, нови тръбопроводи... Но как може да стане това с ресурса, с който разполагаме? Сега има едно разделение на хората, което никак не ми харесва. Какво имам предвид? Наскоро например Саркози ни сравни нас, българите, с овце. Тоест европейците ни вземат за втора ръка хора.“Столичани в повече” ни вземат пък нас, нестоличаните, за втора ръка. Тук ние в регионите също се делим. И така се въртим в един омагьосан кръг и няма как - ако ние не си помагаме сами - да се случат нещата.

- Ромският квартал “Надежда”, като повечето гета в страната, е незаконен. Кога общината ще го узакони с план, с нормални улици и канализация?

- Това е голяма и сериозна тема. Ще кажа в едно изречение, че узаконяването не е възможно без кардиналната намеса на държавата не само в Сливен, а и навсякъде, където има такива незаконни гета. Държа да подчертая, че Сливен може да бъде пример за етническа толерантност. Тук живеем заедно българи, роми, каракачани, турци, арменци. Не е имало събития като в Катуница и няма да има. Не дай боже! В местната власт участват представители на различни етноси, в листата на ГЕРБ за общински съветници - също.

- Финансовият министър Симеон Дянков посочи, че Сливен е на второ място след Видин по размера на задълженията си - 13 млн. лева. Изправени ли сме пред фалит?

- Ни най-малко. Имаме два кредита, които си плащаме в срок, на секундата, до стотинка. Успяваме да поддържаме ниски такси за детските градини, ниски данъци. Никога не сме имали закъснение в изплащането на заплатите и на издръжката в бюджетната сфера. След като в държавата се налага оптимизиране на администрацията, вероятно това ще направим и ние. Но към момента нямаме задължения в бюджетната сфера. Задълженията ни са в строителството за добре свършена работа от фирмите, с които работим по договори за рамково споразумение. Това са дългосрочни договори и фактът, че досега нито една фирма не е блокирала сметките ни, говори, че политиката ни с рамковите споразумения е правилна. Не казвам, че е лесно за нас, кметовете. С малко пари правим много неща. Факт е, че сме заложници на една посткомунистическа система що се отнася до разпределението на постъпленията и тяхното управление. Единствените държави в ЕС, които не са децентрализирани, са България и Гърция. Питам с какво политиците от прехода - сини, червени, жълти, какви ли не - могат да оправдаят престоя си в политиката и властта през тези години, като не са свършили най-важното? Затова трябва да оказваме натиск върху управляващите, за да има финансова децентрализация.

- Какви са очакванията ви за новия общински съвет на Сливен?

- Моята прогноза е, че 22-ма от общо 41 съветници ще са от ГЕРБ. Дори може и повече. ГЕРБ вече има твърд електорат в региона и това е факт. Призовавам всички към повече разум през следващите години. Трябва да спрем да търсим само кусурите на реализираните хора. Аз съм дошъл във властта с ясно съзнание, че искам да работя за града си. Да, в момента е неприятно заради сагата с водния проект. Сега се оказа, че всичките тези сигнали до Брюксел са неоснователни. Но под тях се подписаха с имената си 19 общински съветници. Сега те ще имат ли честта да излязат и да заявят, че са сгрешили!? Проверката на прокуратурата за нередностите по водния проект продължи цяла година. Аз подадох сигнала за некачественото изпълнение, посочих кой е виновникът, а делото бе образувано срещу неизвестен извършител, и то от общината! Днес питам: кой носи отговорност за всичко това? Ясно е, че по демократичен път не могат да ме преборят. За жалост заради тези сигнали и съдебни дела работата се забави, бяха ни вързани ръцете и затова градът е в това състояние, а до 2012 г. трябваше да забравим за изкопи и тръби. Но... след две години приемам поздравления, защото всичко ще бъде направено!

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев