ГЕРБ-Сливен с подаръци за първото в страната Защитено жилище

001
22.12.2011 / 21:24

Представители на ПП ГЕРБ в Сливен поднесоха подаръци на жените, настанени в първото Защитено жилише, открито в Сливенска област през 2004 г. Те получиха козметика и материали за дейности по рисуване и писане. Директорката Диана Цветанова заяви, че това е първото защитено жилище в България.

„Стартирахме като пилотен проект на община Сливен, в рамките на който трябваше да се изпробва този модел за работа – хора в институции да живеят в среда, близка до семейната. Стартирахме през 2004 г. без никакъв опит. Това, което виждаме след толкова години е, че този живот е по-добър за тях”, каза Цветанова.

В Защитеното жилише са настанени шест жени, изведени от Дома за възрастни с умствена изостаналост при селище “Качулка”. Три от тях ходят на работа и успешно се социализират, имат приятели извън средата в жилището, посещават педагог и трудотерапия. Режимът на жените е свободен, те имат възможност сами да организират свободното си време, но го правят с помощта на социалните работници. Някои от домуващите са възстановили контакти със своите семейства. Диана Цветанова благодари на ПП ГЕРБ в Сливен за коледните подаръци и най-вече за вниманието към жените: „Важен е контактът с тях, да разберат, че някой им отделя специално внимание, да се запознаят с нови хора. Това е голям жест, който правите. Вниманието ги прави шастливи”.

40-годишната Росица Йончева е много доволна от подаръците, като най-много се радва на пособията за писане. Не знае какво иска да й донесе Дядо Коледа, но се чувства щастлива в Защитеното жилище. Разказва, че с другите жени се разбира много добре, как си готвят сами и поддържат къщата чиста.

Боряна е в дома от три седмици, но вече чувства останалите като свое семейство. Радва се на подаръците и казва, че е имала нужда от такива неща. Впечатлена е от екскурзия в Стара Загора, която персоналът е организирал преди дни.

В Защитеното жилище на щат работят четирима души, други двама са по национални програми, има и двама нощни охранители, които осигуряват ефективна защита на домуващите. Крайната цел на програмата, реализирана от екипа на Защитеното жилище за хора с интелектуални затруднения, е формиране на умения за самостоятелен и пълноценен начин на живот, ефективно вграждане в социалната среда, трудова реализация на лицата с ментални увреждания, съобразена с възможностите им и повишаване качеството на социалните услуги, предоставяни на тази категория хора.

Още снимки от новината

002
003
004
Росица
Диана Цветанова

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев