Коледни подаръци и за Защитеното жилище в „Клуцохор” от ГЕРБ-Сливен

001
22.12.2011 / 22:43

Младежите, настанени в Защитеното жилище в сливенския квартал „Клуцохор”, получиха коледни подаръци от ПП ГЕРБ-Сливен. Организационният секретар на партията в Сливен и общински съветник Керанка Стамова връчи подаръците и пожела на домуващите здраве и успехи. Тя изрази задоволство от условията в Защитеното жилище и грижите, които персонала полага за младежите.

Директорът Маринела Николова благодари за вниманието и заяви, че възпитаниците оценяват много всеки жест към тях. Защитеното жилище в кв. „Клуцохор" е второто, изградено в Сливен. В него живеят 10 младежи с умствена изостаналост от 18 до 23 години. Някои от тях учат в Помощно училище „Власаки Шуманов". Всички са изведени от Дома за деца с умствена изостаналост в Кермен. За тях 24-часова грижа полагат възпитатели, рехабилитатор, медицински лица, психолог, помощен персонал. Животът в жилището е по-разнообразен и различен от този в домовете. Младежите активно се включват в домакинските дейности и сами поддържат чистотата в стаите си. Сградата на Защитеното жилище е ремонтирана и санирана, изградени са нови системи за ВиК, електроенергия и отопление. Подът е изцяло ламиниран, санитарните възли и коридорите са с гранитогрес. Дограмата е подновена с ПВЦ.

Оборудването е модерно. В защитеното жилище се набляга на практическата работа, свързана с кулинарна дейност. Младежите са усвоили много умения. Служители на защитеното жилище казват, че работата в кухнята сближава младежите и ги доближава до семейната среда, което е една от целите на този тип услуги.

Дневният режим прави дните на обитателите на жилището разнообразни. Сутрин се разпределят задачите за деня, на табло се записват ангажиментите за всеки един. Някои се справят с готвенето много добре, а тези, които се затрудняват, се включват в по-лесните дейности в кухнята, където се приготвя храната. Почистването на помещенията е изцяло задължение на момчетата. При поддържането на двора и поливането на цветята някои имат нужда от повече насърчаване, в зависимост от степента на увреждането им. През деня задължително се провеждат групови занимания - един час сутрин и един час следобед. Младежите четат, разглеждат вестници и списания, които пристигат всеки ден по абонамент.

Защитеното жилище осигурява на младежите разнообразен и приятен живот. Тази година са ходили на море, на Карандила, в началото на август са пътували до Търново и Габрово. „Ходим на разходки, на изложби, пазаруваме. Младежите се опитват да познават парите, за преценяват от какво имат нужда, тъй като имат средства за лични разходи. Те преценяват, а ние от персонала им помагаме, разбира се”, разказва Маринела Николова. Партньори на защитеното жилище в квартал „Клуцохор” са фондация „Инициатива и съпричастност”, читалище „Хаджи Димитър”, Младежки център и младежката организация на Български червен кръст.

Още снимки от новината

002
003
004
005
006
Маринела Николова
008
009
010
011
012
013
014
015
016
017

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев