Юлияна Колева ще присъства на редовната сесия на ПАСЕ в Страсбург

Юлияна Колева
23.01.2012 / 09:45

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен Юлиана Колева бе избрана за член на Постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Тя ще присъства на първата редовна сесия на ПАСЕ, която ще се проведе от 23 до 27 януари. Колева ще вземе участие в дискусиите и вземането на решения по дневния ред на сесията. Предвижда се да бъдат разгледани резултатите от изборите в няколко държави, които имат отношения към ПАСЕ, като сред най-важните е Русия. Ще бъде представен доклад на представителя на ПАСЕ, който е наблюдавал изборите, предвиден е и проект за резолюция в тази посока.

„На своята първа за тази година редовна сесия ПАСЕ ще разгледа функционирането на демократичните институции в няколко страни, част от които са кандидатки за членове на ЕС - Босна и Херцеговина, Сърбия, Украйна. Този дневен ред е продиктуван на първо място от постоянния мониторинг, който ПАСЕ извършва над публичния и обществен живот на тези страни. От събитията, които се случиха в Украйна, е продиктувана и втората част на тази тема – преглед на обстоятелствата и преценка до колко демократично действат институциите в Украйна в определени ситуации”, каза Колева. Друга тема, която ще се обсъжда, са човешките права. Ще има доклад, който ще отчете напредъка на страните от ПАСЕ в ускоряване на защитата на правата на жените и тяхното участие в публичния живот. Ще се проведат заседания на подкомисията, която се занимава с насилието над жени и която е част от Комисията за недискриминация и човешки права. Тя ще разгледа и ще отчете свършеното от държавите-членки в изпълнение на Истанбулската конвенция, приета преди три години. Най-вероятно и България ще докладва за хода на изпълнението на нашите ангажименти по този въпрос, тъй като имаме специални разпоредби за много съкратени процедури за налагане на санкции при упражнено насилие. На сесията ще бъде избран и секретар по правата на човека. „Аз смея да твърдя, че България не е най-активния член на ПАСЕ, но и имам обяснение за това. Парламентарната асамблея на Съвета на Европа е подчинена изцяло на общоевропейски и световни въпроси и там най-активни са държавите, които формират общоевропейската политика, а това са големите и стари членки на ЕС. Ние присъстваме редовно на сесиите. Първо, за да сме в синхрон с този изключително важен орган и второ, да набелязваме мерките, които в България се вземат по определените тези, както и на Европа да е ясно, че ние работим по постигане на резултати в сферата и на човешките права в най-общ план и в сферата на външнополитическите отношения. Трябва да докладваме и за това, което правим, когато са отправени конкретни изисквания към страна, за да можем да ги приложим в нашата работа на български законодатели”, допълни Колева.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа има четири сесии на година. Редовните са две, като всяко от тях е с по две части. Членовете на българската делегация са 12 – редовни и заместващи.

Прикачени файлове към новината

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев