Областният управител информира медиите за състоянието на язовирите в Сливенско

Марин Кавръков
16.02.2012 / 21:10

Областният управител на Сливен Марин Кавръков излезе с изявление пред местните и национални медии относно състоянието на язовирите на територията на област Сливен, съобщават от областна администрация. Той разясни какви действия са предприемани от ведомството относно контрола по безопасността и поддръжката на язовирите в региона. През последните 10 години регулярно са били извършвани проверки от специализирани комисии - два пъти в годината – през пролетния и през есенния сезон, относно техническото и експлоатационно състояние на водните обекти и проводимостта на речните корита в област Сливен.

 

След констатирани нередности, своевременно са изпращани писма до органите, отговарящи за конкретните обекти за предприемане на спешни мерки към потенциално опасните язовири.

На 21.11.2011г. е извършено есенното обследване на техническото състояние на водните обекти и проводимостта на речните корита в област Сливен. За региона са направени конкретни констатации, след което предписания и препоръки към кметовете на общини в област Сливен. Те касаят поддръжката на язовири, речни корита, дерета и хидротехнически съоръжения във всяка една от четирите общини :

- Община Сливен – 18 обекта;

- Община Нова Загора – 6 обекта;

- Община Котел – 7 обекта (в т.ч. и язовирите в района на с. Мокрен и Ябланово);

- Община Твърдица (6 обекта)

Марин Кавръков увери, че няма опасност от преливане на двата големи язовира в област Сливен – Жребчево и Асеновец.

Яз. Жребчево – общ обем – 400 млн. куб. м., наличен обем към 14.02.2012г. – 188 512 000 куб. м., т.е. – пълен 47.1%;

Яз. Асеновец – общ обем – 28 200 000 куб. м., наличен обем към 14.02.2012г. – 21 312 000 куб. м., т.е. пълен 75.6%.

 

Областният управител изпрати писмо до кмета на Котел, в което апелира незабавно да се предприемат мерки за изпълнение на дадени още миналата година предписания заради опасното занемаряване на язовирите общинска собственост в община Котел. Марин Кавръков апелира предписанията незабавно да се изпълнят. Кметът Христо Киров трябва да уведоми до 17 февруари областния управител за създадената организация за изпълнение на предписанията.

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев