Юлиана Колева изрази несъгласие с твърдения на опозицията за Закона за отнемане на незаконно придобито имущество

Юлиана Колева
16.02.2012 / 21:31

Народният представител от ПП ГЕРБ-Сливен и член на правната комисия в парламента Юлиана Колева определи като абсурдни твърденията на опозицията, че Закона за отнемане на незаконно придобито имущество ще бъде ползван за репресии. „В България има достатъчно закони, които биха могли да бъдат използвани за това не хипотетично, а реално, а аз през годините съм виждала такива примери за някакъв вид политическа репресия. За мен това твърдение е абсурдно – не може един закон да обърне цялата ни правна система, ако тя има достатъчно гаранции срещу това”, каза Юлиана Колева в предаването „Часът на Милен Цветков” по Нова телевизия.

 

На 16 февруари Народното събрание прие на първо четене законопроекта, внесен от ПГ на ПП ГЕРБ. „За” гласуваха 121 народни представители, 70 бяха против, а 10 се въздържаха. „Говорим за гражданска конфискация. Тази обезпечителна мярка може да бъде наложена на едно имущество, или да бъдат запорирани сметките на лицето, ако има две предпоставки – да е извършена проверка, да е установено несъответствие между получения реално доход и придобитото имущество за проверявания период и кумулативно повдигнато обвинение по някое от тези престъпления, които са описани. Едва тогава въпросната комисия може да се обърне към съда и да поиска налагане на обезпечение и съда ще го наложи тогава, когато са налице предпоставките на Гражданско-процесуалния кодекс за налагане на това обезпечение”, каза Колева.

 

Тя поясни, че за трети лица, които биха могли да бъдат засегнати от мерките на закона, трябва да бъде доказано, че са знаели за извършеното престъпление. Колева заяви, че законът е гласуван на първо четене и са приети основните му принципи. Тя е категорична, че между двете гласувания ще бъдат разгледани всякакви предложения, защото ГЕРБ се стреми да въведе всички необходими гаранции. „До сега получаваме само критики и няма нито едно разумно предложение от опозицията. Ние се опитваме да отстраним слабостите, които виждаме. Ако някой предложи нещо градивно, но не за да заличи възможностите за действие на този закон, можем да го приемем, но има ситуации, в които опозицията прави деструктивни предложения”, допълни Юлиана Колева.

 

Законът за отнемане на незаконно придобито имущество предвижда развитие на производството по гражданска конфискация в две фази – извършвано от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, в което се проверяват източниците за придобиване на имуществото и се предприемат действия за налагане на обезпечителни мерки; производство за отнемане на имуществото пред гражданския съд. Проверява се имуществото на лица, които са привлечени като обвиняеми, както и физически или юридически лица, които притежават или контролират имущество, за което може основателно да се предполага, че е придобито от престъпление на друго лице, привлечено като обвиняем. Производство пред комисията може да се образува и когато наказателно производство не е било образувано или е прекратено или е било спряно. При проверката се събират доказателства относно имуществото на лицата и произхода на средствата за придобиването му в рамките на определен период в течение на 10-годишен давностен срок. Предвижда се закриване на действащата и създаване на нова Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев