Васил Йовчев : В новия бюджет има приемственост от предишното общинско ръководство

Васил Йовчев
17.02.2012 / 16:15

Общинският съветник от ПП ГЕРБ-Сливен Васил Йовчев заяви, че проектобюджета на община Сливен за 2012 г. залага на приемственост и определи това като разумно решение. „Това е повод за критика от страна на някои, които казват, че е бюджета на Лечков. Това е бюджет на общината, със заложени мероприятия, много програми и проекти, които са придвижени напред. Хубавото е, че администрацията продължава да върши тези неща, като считам, че това е много нормална позиция. Не бива да се спират направените проекти, независимо кой ги е правил, защото са похарчени пари за проектиране и те са добри. Не коментирам кой ще ги изпълнява. Има администрация, която ще решава кой, как и на каква цена ще ги върши. За мен е важно, че тези мероприятия, които са заложени най-вече в Капиталовата програма, ще продължават да се осъществяват с някаква приемственост, което считам за разумно”, каза Йовчев.

Според него новия бюджет гарантира, че общината ще изпълнява нормално своите функции. Той одобрява, че са заложени средства за погасяване на задължения на общината към фирми за извършени строителни дейности. Йовчев смята, че това е положителен факт, защото парите ще бъдат изплатени на работниците и общината ще повиши доверието на фирмите към нея. Той обаче критикува думите на вносителите на бюджета, че няма пари. „Участвах в разглеждането на бюджета в комисии и това, което ме притеснява, са приказките, че няма пари, тоест предали сме се още преди да гласуваме. Аз не приемам това – няма пари! След като са планирани, трябва да бъдат намерени. Средствата в общината идват по две линии – държавната субсидия и собствени приходи. По отношение на държавната субсидия трябва да се види дали тя е правилно определена, защото средствата, които държавата отпуска, особено за капиталови разходи, са смешни. Какво можем да направим с около 1 милион? Общината трябва да се бори и да защитава интересите си.”

По отношение на собствените приходи Васил Йовчев е категоричен, че общината трябва да реагира с продажба на общинска собственост. Необходимо е да се направи регистър на общинските имоти, да се анализира кои се използват и кои са необходими. „Считам, че ние сме богата община като гледам каква общинска собственост имаме. Чувам в публичното пространство изявления от отговорни хора, включително и от кмета, че няма да продаваме евтино собствеността си, защото утре, когато положението се оправи, ще останем без собственост. Те са длъжни обаче да поставят и въпроса, че нещата могат да станат и по-зле. Цените на имотите могат да паднат още. В момента имаме нужда да изпълним програма за тази година, точно конкретни мероприятия, които са записани и гражданите чакат от нас да ги изпълним. Не може да имаш общинска собственост и да чакаш да дойдат по-хубави времена. Ще продадеш част от общинската собственост, не цялата, а атрактивните имоти, но трябва да се направят реални оценки, защото в момента общината продава общински жилища над пазарни цени. Не мога да разбера защо. Защото някой не може да поеме отговорност. Продаваш, за да си свършиш работата, за да завършиш бул. „Хаджи Димитър”. Не можеш да се криеш зад думите „няма пари”. Има проект, има и пари. Според мен проблемът е кой да изпълнява този проект и това е пагубно. Няма значение кой! Общинската администрация трябва да води преговори с фирмата, с която има сключен договор, но трябва и да иска проекта да се изпълнява. Аз казвам, че парите ги има, но няма воля и това ме убива, защото е на гърба на гражданите. Пари за всичко могат да се намерят. Няма воля - и политическа и човешка. Всичко е възможно да се изпълни, но се иска здрава работа”, каза Йовчев.

Той смята също, че общината има вариант да поиска предоговаряне с банките-кредиторки за разсрочване или намаляване на лихвите по кредитите. Важно е да се търсят начини за осигуряване на средства, които да покрият изпълнението на поетите към гражданите ангажименти. Васил Йовчев информира още, че в бюджета за 2012 г. приоритет номер едно е образованието и има завишение спрямо миналата година. Според него обаче това е крайно недостатъчно, защото няма да се усети пряко от работещите заради увеличението в цените на издръжката за един ученик, на горивата и на хранителните продукти. Общинският съветник изрази несъгласие с предвиденото увеличение на административните разходи. По време на обсъжданията в комисии той не е получил убедителни доводи в защита на това предложение. Според него общината трябва да се съобразява с политиката за намаляване на административните разходи. „За каквото и да са предвидени тези пари, посоката е намаляване на разходите. Държавата иска от нас да ги намаляваме, а предвидените разходи за администрацията в нашата община са по-високи спрямо миналата година”, допълни Васил Йовчев, който е член на Комисията по бюджет и финанси и неин председател в предишния мандат.

Той припомни, че опозицията тогава нарече бюджета „надут балон”: „Преди опозицията го критикуваше и казваше, че е надут балон. Аз считам, че когато летвата се сложи високо, всички ще се опитват да скачат по-високо. Когато бюджетът е амбициозен, има доверие от страна на кредитори и инвеститори към общината".

Групата общински съветници на ПП ГЕРБ – Сливен взе решение да подкрепи проектобюджета, ако няма драстични промени, заяви председателят на групата Димитър Митев. Той отново потвърди намеренията на ГЕРБ да подкрепя добрите идеи и да заема твърдо позиция против, когато предложенията са във вреда на община Сливен и нейните граждани.

Най-важният финансов документ на общината ще бъде гласуван на редовното заседание на местния парламент, което ще се проведе на 20 февруари.

Прикачени файлове към новината

звук 1 [7.20MB]
звук 2 [7.04MB]
 
 

Copyright © 2008-2024 ПП ГЕРБ - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев